Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2024,
8.18

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

Natisni članek

Hrvaška Avstrija Slovenija praznik promet promet ceste ceste

Četrtek, 9. 5. 2024, 8.18

1 teden, 3 dni

Zaradi praznika na cestah kilometrski zastoji, popoldne bo še huje #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36
zastoji na cesti, kolona vozil, promet, cesta | Na cestah je lahko precej gneče. Praznik obeležujejo v več državah. | Foto Shutterstock

Na cestah je lahko precej gneče. Praznik obeležujejo v več državah.

Foto: Shutterstock

Zaradi praznika Gospodov vnebohod, ki ga katoličani in evangeličani obeležujejo 40 dni po veliki noči, na cestah pričakujte več prometa, so opozorili pri Darsu. Zaradi praznikov v nekaterih državah pričakujte povečan promet iz smeri Avstrije proti Hrvaški. O večkilometrskih zastojih na naših cestah poročajo iz več smeri. 

Kolone vozil so na celotni ljubljanski obvoznici proti Primorski ter na primorski avtocesti proti Kopru. Pot se tako podaljša za približno 40 minut.

Aktualne prometne informacije:

Aktualno stanje na cestah:

Takšna je bila slika okoli pol osmih zjutraj, so poročali na profilu Ustvarimo reševalni PAS na Facebooku na avtocestah: 

A1/E57, Maribor - Ljubljana, priključek Lj.-Šentjakob, pogled proti Štajerski. | Foto: DARS A1/E57, Maribor - Ljubljana, priključek Lj.-Šentjakob, pogled proti Štajerski. Foto: DARS A2/E61, Karavanke - Ljubljana, počivališče Povodje. | Foto: DARS Foto: DARS

Iz Mestne občine Ljubljane pa sporočajo, da bo v petek, 10. maja, od 9. do predvidoma 15. ure za ves promet zaprta Ižanska cesta. Upoštevajte prometno signalizacijo, prosijo voznike. 
zapora, Ižanska cesta | Foto: MOL Foto: MOL

"Smo v maju. Pričakovati je povečan promet tako domačih kot tujih voznikov. Po izkušnjah sodeč, nekateri prazniki in počitnice, tudi v tujini, vplivajo na povečanje prometa v Sloveniji, saj se promet iz tujine združi s prometnimi konicami," voznikom sporočajo na prometno-informacijskem centru. 

V prihodnjih dneh

Aktualna prometna napoved kaže, da bo 9. maja v dopoldanskem času gostota prometa iz Avstrije in Italije proti Hrvaški zelo visoka. Popoldne napovedujejo visoko gostoto prometa nasploh. 

Več prometa lahko pričakujemo spet v nedeljo, 12. maja. Dopoldne bo povečana gostota prometa iz Hrvaške proti Avstriji in Italiji, popoldne pa zelo visoka gostota prometa Iz Hrvaške proti Avstriji in Italiji.  

Na prometno-informacijskem centru voznikom še svetujejo, da so pozorni na naslednje datume:

- Gospodov vnebohod (8. in 9. maj), ko lahko pričakujemo povečano število vozil iz tujine proti Hrvaški,
binkošti – povečan promet od 17. do 20. maja,
- sv. rešnje telo  povečan promet od 30. maja do 2. junija,
Marijino vnebovzetje  povečan promet od 14. do 19. avgusta.

A2/E61, Karavanke - Ljubljana, priključek Šmartno.  | Foto: DARS A2/E61, Karavanke - Ljubljana, priključek Šmartno. Foto: DARS

Gospodov vnebohod

Katoličani in evangeličani 40 dni po veliki noči obeležujejo praznik Gospodovega vnebohoda, ko je po zapisih iz Svetega pisma Jezus Kristus dopolnil zemeljsko življenje in odšel v nebo. To je poleg velike noči in binkošti eden izmed najpomembnejših krščanskih praznikov, ki je v nekaterih evropskih državah tudi dela prost dan.

Po svetopisemskem zapisu se je namreč Jezus 40 dni po vstajenju, ki se ga verniki spominjajo na veliko noč, prikazoval učencem in izbranim pričam, nato pa se z dušo in telesom dvignil v nebo.

Kot je zapisano na spletni strani Slovenske škofovske konference, Kristus po verovanju kristjanov po vnebohodu v svetu ostaja prisoten na več načinov, med drugim pri molitvi v skupnostih in zakramentih. Kristusova trajna navzočnost med ljudmi je tudi temelj, na katerem sloni nauk Cerkve in iz katerega izhaja tudi njeno verovanje, je zapisano.

Veliki noči in prazniku Gospodovega vnebohoda, ki ga kristjani obhajajo od konca 4. stoletja, bo čez deset dni sledil še praznik binkošti, ko se verniki spominjajo prihoda sv. Duha in ustanovitve Cerkve.

Zoran Janković
Novice Janković: S tem bi lahko rešili prometno gnečo na območju Ljubljane
DARS avtocesta
Novice Začenja se celovita obnova odseka štajerske avtoceste med Framom in Slovensko Bistrico
slavnostna otvoritev železniške postaje v Šentjurju
Novice V Šentjurju odprli prenovljeno železniško postajo #foto
Ne spreglejte