Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 5. 2024,
10.57

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

zastoj zastoj promet promet DARS Fram Slovenska Bistrica obnova štajerska avtocesta štajerska avtocesta

Nedelja, 5. 5. 2024, 10.57

1 teden, 6 dni

Začenja se celovita obnova odseka štajerske avtoceste med Framom in Slovensko Bistrico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
DARS avtocesta | Foto DARS

Foto: DARS

Danes bodo po napovedih Darsa stekla pripravljalna dela za celovito obnovo 3,7-kilometrskega odseka štajerske avtoceste med Framom in Slovensko Bistrico. Obnovitvena dela, ki jih bosta po pogodbi za skoraj 21,8 milijona evrov z davkom izvedla Pomgrad in CP Ptuj, naj bi v treh fazah trajala do sredine oktobra.

Najprej bosta proti Ljubljani in proti Mariboru zaprta prehitevalna pasa. Med predvidoma enomesečno prvo fazo prenove bodo dela potekala na vmesnem ločilnem pasu avtoceste. Promet bo v tem času še vedno potekal po obeh polovicah avtoceste, po dveh zoženih pasovih v vsako smer.

Predvidoma 5. junija bo nato sledila preusmeritev prometa na polovico avtoceste, kjer bo promet urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer. V drugi fazi bo vzpostavljena popolna zapora smernega vozišča proti Mariboru, promet pa bo preusmerjen na vozišče proti Ljubljani. V tretji fazi bo nato sledila še zapora vozišča proti Ljubljani, promet pa bo po dveh pasovih tekel na smernem vozišču proti Mariboru.

Čeprav je odsek med Framom in Slovensko Bistrico po navedbah Darsa med srednje obremenjenimi, je predvsem v prometnih konicah pričakovati zgostitve prometa in zastoje. V povprečju odsek na letni ravni v obe smeri vožnje dnevno prevozi več kot 46 tisoč vozil, od tega skoraj sedem tisoč tovornih.

Prva večja obnova po 30 letih

Odsek je star tri desetletja in je, kot so pojasnili na Darsu, dotrajan, saj ga od odprtja niso obsežneje obnavljali. Poleg obnove cestišča in objektov bodo na območju odstavnega pasu v sklopu obnove vozišče razširili, predvidena je tudi obojestranska razširitev obeh mostov na odseku. Sredinski ločilni pas bo po novem predstavljala betonska varnostna ograja, postavljene bodo tudi protihrupne ograje.

Še bistveno večja prenova se, če ne bo vnovičnih zapletov, obeta v 2025, ko naj bi vendarle stekla temeljita prenova odseka med Dramljami in Slovenskimi Konjicami, ki ga sestavljajo dva predora in več viaduktov. Dars je skladno z napovedmi ravno ta teden objavil ponovljeni javni razpis za obnovo tega dela štajerske avtoceste, potem ko je prvega lani dvakrat razveljavila Državna revizijska komisija. Obseg predvidenih del na tokratnem razpisu je nekoliko ožji kot na prvotnem razpisu.

Ne spreglejte