Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 12. 2015,
9.33

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Siol.net

Foto: Thinkstock

Natisni članek

božič jedilnik recept Lidl Slovenija Ustvarimo boljši svet advertorial

Ponedeljek, 21. 12. 2015, 9.33

3 mesece, 3 tedne

Malo drugačen božični jedilnik

Siol.net

Foto: Thinkstock

Hitro, slastno in praktično: predstavljamo vam predlog za izvrsten božični jedilnik. V hipu ga lahko pripravite iz stvari, ki jih vedno najdete v hladilniku.

Brez zapletenih receptov, eksotičnih sestavin in dolgotrajnih postopkov: predstavljamo vam predlog za štirihodni meni, ki ga boste lahko pripravili v enem popoldnevu. Rezultata bosta dva: v domači kuhinji bo takoj zadišalo po praznikih, vaši gostje pa bodo ves večer nasmejani.

Vodnik za uspešno kuharsko reciklažo

Eno glavnih vodil sodobne kuhinje je nedvomno optimizacija – tako časa kot sestavin, ki jih uporabljamo pri pripravi hrane. To pomeni, da iščemo recepte, ki ne zahtevajo veliko časa, pri kuhanju pa skrbimo za čim manj odpadkov, tudi tako, da se naučimo uporabiti tudi tiste dele živil, za katere običajno mislimo, da so neuporabni.

Tudi to je užitno: kaj vse ne spada v koš za smeti

zelenjava | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Olupki zelenjave: Med pripravo zelenjave ponavadi dobimo veliko ostankov, ki največkrat romajo v koš za smeti. Olupke čebule, korenja in drugih vrtnin lahko skuhamo ter si tako pripravimo domačo zelenjavno jušno osnove.

Riž in testenine: Najtežje je uganiti količine testenin in riža, ki ga pripravimo za en obrok. Namesto da ostanke vržete v smeti, jih shranite v hladilnik in jim pri naslednjem obroku dajte drugo priložnost. Preverite naše slastne predloge za ponovno uporabo testenin in riža.

Kruh: Včasih nam tekne, včasih pa pozabimo nanj. Ne pustite, da vam splesni, saj lahko z njim pripravite čudovite jedi, ki bodo za prste obliznit. Preverite naše recepte za ponovno uporabo kruha.

Smuti: Obtolčeno sadje in zelenjavo, za katero veste, da je ne boste kmalu uporabili, lahko vedno uporabite za poživljajoče napitke. V smutije lahko vmešate vse, kar hočete – eksperimentirajte in sestavite svojega najljubšega.

Če želite zmanjšati število odpadkov, se morate podučiti, kako pravilno shranjevati sadje in zelenjavo. Kaj spada v hladilnik in kaj v shrambo? Preverite v naših dveh vodnikih:

Kako shranjevati zelenjavo

Kako shranjevati sadje

Božični jedilnik: pripravite brbončice na neverjetno pustolovščino

Izbrali smo sestavine, ki največkrat ostanejo po kosilu, in takšne, ki jih večinoma vedno hranimo v hladilniku.

Ocvrta polenta

 | Foto: Okusni prigrizki za odličen začetek večera.

Sestavine: 300 g hladne polente vejica rožmarina dve jedilni žlici naribanega trdega sira strok česna sol poper olje za cvrtje listi zelene solate za dekoracijo

Postopek: Polento narežite na enakomerno velike rezine. V olje stresite rožmarin in cel strok česna, pogrejte. Ko je olje dovolj pregreto, cvrite polento, dokler ne bo dobila lepo pozlačene barve (približno štiri minute).

Pečeno polento najprej položite na papirnate robčke, jo popoprajte, posolite in potresite z naribanim sirom.

Nežna juha iz zelene solate

 | Foto: Juha, ki bo goste pogrela in presenetila z nežnim okusom.

Sestavine: 250 g solate 500 g jušne osnove 250 g zmrznjenega graha narezana čebula kruhove kocke sol in poper

Postopek: V jušni osnovi skuhajte solato, grah in čebulo. Pustite, da voda nekoliko izhlapi, da juha ne bo preveč redka. Kuhajte približno pol ure. S paličnim mešalnikom juho dobro premešajte, posolite in popoprajte.

Juhi lahko na koncu primešate še nekaj žlic smetane za kuhanje. Postrezite s popečenimi kockami kruha.

Slana krompirjeva torta s čebulo in pršutom

 | Foto: Odlična torta, h kateri se prileže pisana sezonska solata.

Sestavine: listnato testo 200 g surovega krompirja 300 g kuhanega krompirja 250 g rdeče čebule pet jajc štiri žlice jušne osnove timijan olivno olje sol in poper 150 g ribanega sira sedem g sladkorja 1 dcl mleka

Postopek: Čebulo narežite na tanke kolobarje in jih za dve minute na hitro prepražite v ponvi. Primešajte sladkor in kuhajte še dodatni dve minuti. Čebulo prelijete z jušno osnovo in vmešate na kocke narezan surov krompir. Dobro premešajte, posolite in popoprajte ter pustite, da se kuha še 15 minut.

Medtem razvaljajte testo in ga položite v model za pito, ki ste ga pred tem premazali z oljem.

V posodi premešajte jajca, ščepec soli in sir. V jajčno mešanico primešajte še ohlajeno čebulo s krompirjem. Zmes nato prelijte na testo in jo enakomerno razporedite po modelu. Kuhan krompir narežite na tanke kolobarje in z njimi prekrijte pito. Posujte jo še s sirom in timijanom ter postavite v ogreto pečico. Pecite 35–40 minut na 200 stopinjah Celzija.

Čokoladni mus

 | Foto: Uporabite zalogo čokoladnih Božičkov in Miklavžev ter pričarajte slastno sladico.

Sestavine: 100 g čokolade 150 ml sladke smetane 60 ml mleka vanilja

Postopek: Čokolado raztopite nad paro. V drugi posodi segrejte mleko. Tik preden zavre, vanj počasi vmešajte stopljeno čokolado.

V skledi stepite smetano skupaj z vaniljevim sladkorjem. Smetano in čokolado počasi premešajte od dna proti vrhu.

Mus zlijte v posodice, ki jih lahko že takoj postrežete.

 

Podpornik rubrike Ustvarimo boljši svet je podjetje Lidl Slovenija.

Ne spreglejte