Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2024,
9.13

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

glasba dražba kitara Prince

Četrtek, 9. 5. 2024, 9.13

1 teden, 4 dni

Na dražbo gre Princeova kitara Cloud 3

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Prince, kitara | Kitara Cloud 3 bi lahko postala najdražja Princeova kitara, prodana na dražbi. | Foto Guliverimage

Kitara Cloud 3 bi lahko postala najdražja Princeova kitara, prodana na dražbi.

Foto: Guliverimage

Eno od Princeovih kitar, ki jo je pokojni glasbenik uporabljal na odru na vrhuncu slave v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja, bodo maja ponudili na dražbi. Po pisanju spletnega portala The Guardian bi lahko presegla ceno 600 tisoč dolarjev in tako postala najdražja kitara pokojnega ameriškega glasbenika.

Kitara Cloud 3, ki jo je Prince uporabljal na turnejah, kot so Purple Rain, Parade, Sign of the Times, Lovesexy ter Diamonds and Pearls, je ocenjena med 400 tisoč in 600 tisoč ameriškimi dolarji. A bi lahko po pisanju spletnega britanskega časnika The Guardian presegla ocenjeni znesek in postala najdražja Princeova kitara, prodana na dražbi.

Trenutno za najbolje prodano kitaro sedemkratnega dobitnika grammyja velja modrikasta kitara Cloud, ki so jo leta 2017 prodali za 700 tisoč dolarjev.

Rumeno kitaro Cloud 3 so sicer pri Christie's nazadnje dali na dražbo pred skoraj 20 leti in jo prodali za 4200 funtov, kar je bilo precej nižje od prvotne postavljene cene 59 tisoč funtov. | Foto: Guliverimage Rumeno kitaro Cloud 3 so sicer pri Christie's nazadnje dali na dražbo pred skoraj 20 leti in jo prodali za 4200 funtov, kar je bilo precej nižje od prvotne postavljene cene 59 tisoč funtov. Foto: Guliverimage

 

Nanjo je še vedno mogoče igrati

Rumeno kitaro Cloud 3 so sicer pri Christie's nazadnje dali na dražbo pred skoraj 20 leti in jo prodali za 4200 funtov, kar je bilo precej nižje od prvotne postavljene cene 59 tisoč funtov. Takrat namreč še ni bilo potrjeno, da gre za eno od originalnih kitar Cloud, na katero je Prince igral na vrhuncu svoje slave.

Pri avkcijski hiši Julien's v Kaliforniji so zdaj preverili izvor kitare s pomočjo računalniške tomografije, poleg tega so se povezali z njenim izdelovalcem Davom Rusanom. Na kitaro je še vedno mogoče igrati, spremlja jo potrdilo o pristnosti.

Kitaro Cloud 3 bodo na dražbo dali z drugimi vrhunskimi kitarami nekaterih največjih rockovskih izvajalcev. Dražba bo potekala 29. in 30. maja v New Yorku.

Preberite še:

Zlata ura s Titanika
Trendi Zlato uro s Titanika prodali za rekordnih 1,37 milijona evrov #video
Mednarodni dan žensk, predsedniška palača, Nataša Pirc Musar
Trendi Nataša Pirc Musar zapela na samostojnem koncertu Roka Piletiča #video
Ne spreglejte