Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2024,
16.53

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

FIFA

Petek, 10. 5. 2024, 16.53

1 teden, 3 dni

Fifa

Fifa zanika vsiljevanje urnika klubskega SP 2025

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
fifa | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je zavrnila navedbe združenja Svetovnih nogometnih lig (WLA), da je klubom "vsiljevala" tekmovalni urnik. Razlog za omenjene očitke je datum svetovnega klubskega prvenstva, ki ga je Fifa načrtuje med 13. junijem in 15. julijem prihodnje leto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

WLA in Združenje profesionalnih nogometašev (FIFpro) sta Fifo v četrtek pozvala, naj omenjeno tekmovanje nemudoma prestavi na drug termin, saj se bo v nasprotnem primeru soočila s pravnimi posledicami. Združenji sta Fifi očitali, da se pri načrtovanju tekmovalnega koledarja ni posvetovala s klubi, zaradi česar je po njunem mnenju trenutni tekmovalni koledar prenatrpan.

Na te trditve se je ostro odzval Fifin generalni sekretar Mattias Grafström. Slednji je združenjema napisal pismo, v katerem je zanikal, da se Fifa pri načrtovanju urnika za prihodnje leto ni posvetovala z vsemi deležniki v svetovnem nogometu. Grafström je v pismu zapisal, da ima Fifa pravico določanja urnikov tekmovanj. Ob tem se je obregnil tudi ob urnik tekem v angleški premier league, kjer so številne tekme na sporedu že avgusta.

Dodal je še, da se Fifa zaveda, da imajo tudi ostali organizatorji tekem pravico do določanja urnika. "Navedbe, da se pri urniku tekmovanj ni posvetovala z ostalimi, enostavno ne držijo," je v pismu, ki ga je povzela AFP, zapisal Grafström. Svoje trditve je še podprl z argumentom, da je bil urnik tekem med letoma 2025 in 2030 sprejet že na Fifinem kongresu marca lani.

Prav tako naj bi se o zadevah, povezanih s tekmovalnim koledarjem, z obema združenjema pogovarjali že v letih 2021 in 2022 v okviru pogovorov o prihodnosti nogometa. Grafström je ob koncu še zapisal, da se Fifa poleti želi sestati s predstavniki omenjenih združenj in zgladiti nesoglasja, še poroča AFP.

Ne spreglejte