Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2024,
6.11

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25

Natisni članek

Charles Lee Shai Gilgeous-Alexander Oklahoma CIty Thunder Jason Kidd Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Liga NBA NBA

Petek, 10. 5. 2024, 6.11

1 teden, 3 dni

Liga NBA, 9. maj

Velika zmaga za Luko Dončića in Dallas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,25
Luka Dončić | Luka Dončić se je s soigralci Dallasa veselil pomembne zmage v polfinalu zahodne konference proti Oklahomi in izenačil izid v zmagah na 1:1. | Foto Guliverimage

Luka Dončić se je s soigralci Dallasa veselil pomembne zmage v polfinalu zahodne konference proti Oklahomi in izenačil izid v zmagah na 1:1.

Foto: Guliverimage

Košarkarji Dallas Mavericks so po visokem porazu na prvi tekmi polfinala zahodne konference lige NBA v drugo pokazali povsem drugačen obraz in preskočili najboljšo ekipo zahoda po rednem delu. Oklahomo City Thunder so premagali s 119:110. Luka Dončić je bil z 29 točkami, desetimi skoki in sedmimi asistencami najboljši posameznik pri gostih. Tokrat je imel izjemno pomoč P. J. Washingtona (29 točk, 10 skokov), prebudil pa se je Tim Hardaway jr. s 17 točkami. Izid v zmagah je zdaj 1:1, serija – igra se na štiri dobljene tekme – se seli v Dallas, kjer bo že v soboto ob 21.30 tretji obračun. Cleveland Cavaliers so presenetili Boston Celtics na gostovanju in z zmago s 118:94 izenačili serijo na 1:1.

Luka Dončić
Sportal Luko Dončića prekinil poseben zvok: vsi so se čudili in hkrati smejali #video

Oklahoma City Thunder : Dallas Mavericks 110:119 (32:36, 62:68, 89:99)

Učinek Luke Dončića 29 (met za 3 5/8, za 2 6/12, prosti meti 2/2), 10 sk., 7 as., 3 ukr. žoge, 1 bl., 1 izg. žoga v 41 min.

Strelci: Gilgeous-Alexander 33, 12 sk., 8 as., Jay. Williams 20; Dončić 29, 10 sk., 7 as., P. J. Washington 29, 11 sk., 4 as., Hardaway Jr. 17, Gafford 13, 7 sk., 3 bl., Green 11, Irving 7, 11 as.

Da se bodo košarkarji Oklahome spet čvrsto lotili Luke Dončića, smo se lahko prepričali kmalu po začetku tekme, ko ga je Luguentz Dort spotaknil in je z glavo udaril celo ob tla. A to slovenskega košarkarskega dragulja ni zmedlo, saj je nemudoma zadel trojko za vodstvo Dallasa s 5:0.

Teksaško moštvo, ki je po slabih treh minutah igre vodilo že s 13:2, Luka pa je bil pri osmih točkah, od tega dveh zadetih trojkah, ki so v zadnjem obdobju bremenile našega košarkarja, je odlično vstopilo v drugo tekmo.

Razumljivo je bilo, da se bodo slej ko prej na krilih glasnih navijačev razigrali tudi domači. Nasploh sta bili obe ekipi učinkoviti na uvodu dvoboja, saj je bilo po slabih šestih minutah igre 19:15 za Dallas, ki se je lahko do tega trenutka pohvalil s stoodstotnim izkupičkom pri metih za tri točke, saj so njegovi košarkarji zadeli vse štiri poskuse.

Dončić se tudi v nadaljevanju prve četrtine ni zaustavljal in kmalu zadel tretjo trojko, izsilil pa tudi drugo osebno napako Dorta, ki je v obrambnih nalogah kot nadležna muha prilepljen na slovenskega zvezdnika. Ob veliki pomoči P. J. Washingtona, ki je Lukovim 13 točkam dodal svojih osem, je Dallas tri minute pred iztekom vodil z 29:22 in posledično prisilil domačega trenerja, da je vzel minuto odmora, saj tok igre ni šel v smeri, ki so si je želeli v taboru najboljše ekipe rednega dela zahodne konference.

Vrhunci tekme med Oklahomo in Dallasom

Odlično je sodelovala naveza Dončić-Washington in po novi asistenci in novi trojki zadnjega, je imel Dallas dvomestni naskok pri 32:22. Z rezultatom se ni strinjal prvi mož Oklahome Shai Gilgeous-Alexander, ki je v boju za lovoriko MVP rednega dela osvojil drugo mesto za Nikolo Jokićem in pred Dončićem. Hitro je zadel dva koša – njegova deseta točka – in s pomočjo soigralcev približal svoje moštvo na štiri točke zaostanka.

Krajši mrk je s četrto zadeto trojko prekinil Dončić, a je bilo po koncu prvih 12 minut kljub zaostanku domačih z 32:36 veselo v dvorani, saj je po podaji, kot smo jih vajeni v ameriškem nogometu, Chet Holmgren zadel ob zvoku sirene.

Najvišja prednost +14

Prav veliko počitka Luka ni dobil. Jason Kidd ga je namreč kmalu ob vstopu v drugo četrtino spet poslal na parket, Dallas pa si je ekspresno priigral prednost enajstih točk. Še naprej je bil vroč Washington, ki se je lahko pohvalil že s peto zadeto trojko, s katero je prinesel vodstvo s 50:39.

Lahko bi rekli, da sta z Luko tekmovala, kdo bo zadel več trojk in posledično točk. Ko je LD77 zadel nov koš iz igre, je bil pri 18 točkah, šestih skokih in petih asistencah, Washington pri 19 točkah, Dallas pa je imel prednost +13 (52:39). Dobrodošlo je bilo, da je imel prvi mož Mavs pomoč še kakšnega drugega igralca kot Kyrieja Irvinga, ki je sicer drugi strelec moštva in v prvem polčasu ni prišel do izraza glede doseganja točk, zato pa je imel na svojem računu sedem asistenc, na koncu enajst.

Luka je imel ob sebi vseskozi senco. | Foto: Guliverimage Luka je imel ob sebi vseskozi senco. Foto: Guliverimage

Prednost je celo narasla na +14 pri rezultatu 55:41, a je bilo jasno, da domači ne bodo gledali simultanke gostov in na krilih Gilgeousa-Alexandra hitro znižali na osem točk zaostanka ter prisilili Kidda, da se je odzval z minuto odmora.

Krajši posvet ni pomagal, saj so domači nadaljevali niz, ki se je zaustavil pri 56:59. Dodatna težava za Dallas je bila, ko si je center Daniel Gafford, ki je bil z desetimi točkami tretji strelec Mavs v prvem polčasu, pri blokiranju tekmečevega meta poškodoval prst .

Green prekinil krizo, Dončić v bolečinah

Josh Green je bil tisti junak, ki je nato s trojko prinesel nekaj miru v vrste Dallasa.

Novo je zadel tik ob koncu prvega polčasa, ki so ga gostje dobili z 68:62. Zato pa ni bil prijeten pogled proti Dončiću, ki je bil videti v bolečinah, na njegovem levem kolenu pa celo madež krvi.

Dončić in Gafford nadaljevala, slab uvod v drugi polčas

Na veselje navijačev Dallasa sta Dončić in Gafford nadaljevala obračun, veselje pa so imeli tudi domači navijači, saj je Gilgeous-Alexander poskrbel za prvo izenačenje na tekmi (70:70). Po treh minutah igre v tretji četrtini in delnem izidu 10:3 je Oklahoma celo prvič vodila na tekmi (72:71).

Samozavest je pri gostiteljih rasla iz minute v minuto. Ko je trojko zadel še Dort za 75:72, Kiddu ni preostalo drugega, kot da skuša z minuto odmora prekiniti domači nalet. 

P. J. Washington je poskrbel, da se je lažje zadihalo, vse bolj vroč pa je bil na drugi strani Gilgeous-Alexander, ki je zadeval in podajal soigralcem.

Luka Dončić
Sportal Nikola Jokić še tretjič MVP, Dončić tudi za Gilgeousom-Alexandrom

Hardaway jr. se je prebudil iz spanca

Zanimivo je bilo, da je Kidd pri rezultatu 77:77 na klop poslal Dončića, Irvinga in Gafforda, kar je mnoge presenetilo. Irving se je sicer hitro vrnil v pogon, Luka pa je dobil počitek. Dallasu je v nadaljevanju uspelo najti ravnotežje na igrišču. Rezervista Green in Tim Hardaway jr. sta se odločila, da v napadu prevzameta dirigentsko palico za doseganje točk. Zadnji je bil po deveti asistenci Irvinga hitro pri enajstih točkah, ki so jih pri Mavs krvavo potrebovali. Gostje so oživeli in si pri 87:79 spet zaslužili kratek oddih.

Ni bilo treba dolgo čakati in Hardaway jr. je zadel še trojko za +11, a na žalost ni izkoristil dodatnega prostega meta (17/24 so jih metali košarkarji Dallasa na tekmi, domači 16/17). In ko je svojo sedmo trojko iz desetih poskusov zadel še Washington, je v dvorani pri rezultatu 93:81 za goste zavladala tišina.

Kidd je v zaključku tretje četrtine v pogon spet poslal Dončića, ki je kaj kmalu po novem prekršku nasploh prvič metal prosta meta na tekmi. Oba je zadel, takoj v obrambi ukradel žogo, lepo zaposlil Derricka Jonesa jr., ki je silovito zabil žogo v koš, Dallas pa je vodil z 99:85.

Skrbi zaradi Lukovega šepanja. Nato je začel zadevati.

Gostje so v zadnjo četrtino vstopili z naskokom desetih točk (99:89) in prehitro dopustili, da so se domači vrnili v igro. In to brez prvega zvezdnika Gilgeousa-Alexandra na parketu. Ekspresno je bilo vsega štiri točke zaostanka (95:99). V vrstah Dallasa so se izdatneje ustrašili, ko je Dončić stopil na nogo Casonu Wallaceu. Videti je bilo, da si je ob tem poškodoval gleženj. A je igral naprej in kmalu zadel peto trojko za vodstvo s 104:95, domači strateg pa je devet minut pred koncem tekme vnovič poklical svoje izbrance na posvet, kar je pomenilo, da mu je do konca tekme ostala le še ena minuta odmora.

Luka Dončić Dort | Foto: Reuters Foto: Reuters

Luka je nato stopil na piedestal in v napadu skrbel za doseganje točk. Teža bremena je bila na njegovih ramenih. Dallas je po vnovičnem napadu Oklahome dobre štiri minute pred koncem pobegnil na devet točk prednosti (110:101).

Kandidata za MVP nagrado sta bila tista, ki sta bila v središču pozornosti. Na drugi strani je Gilgeous-Alexander s trojko za 104:112 dal vedeti, da domačih še ne gre odpisati. Izjemno pomembna pa je bila nova trojka Hardawaya jr., ki je 2:19 pred zadnjim zvokom sirene popeljal Dallas do prednosti enajstih točk (117:106).

Gostje so jo uspešno zadržali do konca tekme (119:110) in izenačili izid v zmagah na 1:1. Serija, igra se na štiri dobljene tekme, se zdaj seli v Dallas, kjer bo v soboto ob 21.30 po slovenskem času tretji obračun.

Charlotte ima novega trenerja, Phoenix ga še išče

Charles Lee bo v prihodnji sezoni vodil Charlotte Hornets. | Foto: Guliverimage Charles Lee bo v prihodnji sezoni vodil Charlotte Hornets. Foto: Guliverimage Košarkarje moštva Charlotte Hornets bo po novem vodil trener Charles Lee, ki je zamenjal Steva Clifforda. Po poročanju ameriških medijev je 39-letni trener podpisal štiriletno pogodbo, trenutno pa ima še vedno obveznosti v Bostonu, kjer deluje kot pomočnik. Novega trenerja v severnoameriški ligi NBA pa še iščejo pri Phoenix Suns.

Lee je na dobrem glasu, saj že desetletje deluje kot pomočnik pri različnih ekipah in velja za enega od trenerjev, ki naj bi v bodoče igrali pomembno vlogo v ligi. Zdaj naj bi poskrbel za spremembe v Charlottu, ki že osem let čaka na končnico.

Pri Phoenixu pa iščejo trenerja po odhodu Franka Vogla po zgolj letu dni na klopi. Ekipa se je letos v končnici poslovila že po prvem krogu po porazu z Minnesoto Timberwolves.

Uprava ekipe za katero igrajo Kevin Durant, Devin Booker in Bradley Beal je v letošnji sezoni pričakovala več, a očitno so v Arizoni nekoliko nespretni pri sestavljanju mozaika, saj bodo v treh letih sezono začeli že s tretjim trenerjem.

Vir: STA

Cleveland presenetil Boston

Donovan Mitchell je bil osrednji junak zmage Cleveland Cavaliers na gostovanju pri favoriziranih Boston Celtics. Z 29 točkami je pripomogel k zmagi Clevelanda nad Bostonom s 118:94.

Pred dvema dnevoma so Cavaliers izgubili za 25 točk in se tako kot Dallas Mavericks hitro pobrali ter izenačili izid v zmagah na 1:1. Ekipi se zdaj odpravljata v Cleveland, kjer bosta v soboto in ponedeljek tretja in četrta tekma.

Vrhunci tekme med Bostonom in Clevelandom

"Pričakovali smo, da bodo igrali bolje. In so," je dejal center Keltov Al Horford. "Odgovorili so, mi pa nismo."

Pri poražencih je Jayson Tatum dosegel 25, Jaylen Brown jih je dodal 19 točk. Toda Derrick White, ki je v uvodni tekmi dosegel 25 točk in pomagal Celtom do gladke zmage s 120:95, je tokrat dosegel le deset točk in zgrešil sedem od osmih poskusov za tri točke.

Z zmago so si Cavalierji zagotovili vsaj peto tekmo v Bostonu, ki bo prihodnjo sredo. In po končno doseženi prvi zmagi na gostovanju v tej končnici so pokazali, da lahko zmagajo tudi na gostujočem terenu.

Liga NBA, 9. maj:

Liga NBA, drugi krog končnice:

Zahodna konferenca:

Oklahoma City Thunder (1) – Dallas Mavericks (5) /1:1/
Denver Nuggets (2) – Minnesota Timberwolves (3) /0:2/

Vzhodna konferenca:

Boston Celtics (1) : Cleveland Cavaliers 94:118 (4) /1:1/
Tatum 25, 7 sk., 6 as., Brown 19; Mitchell 29, 8 as., 7 sk., Mobley 21, 10 sk., 5 as., LeVert 21

New York Knicks (2) – Indiana Pacers (6)  /2:0/

// Izid v zmagah, igrajo na štiri zmage.

Luka Dončić Oklahoma City Dallas
Sportal Ko gre vse narobe in jo Dončiću zagode še gledalec #video
Luka Dončić
Sportal Boleč poraz Dallasa, SGA v zvezdniškem obračunu zasenčil Luko Dončića #video
Nikola Jokić
Sportal Denver Nuggets so izgubili še drugo tekmo
Ne spreglejte