Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2024,
23.10

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Maccabi Tel Aviv Panathinaikos Olympiacos Barcelona Fenerbahče Monaco Evroliga

Sreda, 8. 5. 2024, 23.10

1 teden, 4 dni

Evroliga, četrtfinale, pete tekme

V polfinalu Panathinaikos proti Fenerbahčeju in Real proti Olympiacosu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Wade Baldwin Panathinaikos Maccabi | Panathinaikos je izločil Maccabi in se uvrstil med štiri najboljše ekipe v Evropi. | Foto Guliverimage

Panathinaikos je izločil Maccabi in se uvrstil med štiri najboljše ekipe v Evropi.

Foto: Guliverimage

Po madridskem Realu si je nastop na zaključnem turnirju košarkarske evrolige zagotovil tudi Panathinaikos. Grški velikan, pri katerem vlogo športnega direktorja opravlja Sani Bečirović, je na odločilni peti tekmi doma premagal Maccabi Tel Aviv. V sredo Monacu ni uspelo izkoristiti prednosti domačega igrišča proti Fenerbahčeju, turška ekipa je zmagala po podaljšku z 80:79 in se uvrstila v polfinale, kjer se bo pomerila s Panathinaikosom. Barcelona je na odločilni peti tekmi doma izgubila proti Olympiacosu (59:63), ta se bo v drugem polfinalu pomeril z madridskim Realom.

Košarkarji Panathinaikosa so drugi polfinalisti evrolige. Na odločilni peti tekmi četrtfinala so premagali Maccabi iz Tel Aviva z 81:72. Grki se bodo na zaključnem turnirju evrolige v Berlinu 24. maja pomerili s Fenerbahčejem, ki je na peti tekmi v gosteh z 80:79 premagal Monaco in v polfinale napredoval z izidom 3:2 v zmagah. 

Panathinaikos, sicer že šestkrat klubski prvak Evrope, bo enajstič po letu 1988, odkar potekajo zaključni turnirji, nastopil med štirimi najboljšimi. Nazadnje je na "final fouru" igral pred dvanajstimi leti.

Najboljša strelca Panathinaikosa sta bila Kendrick Nunn s 26 točkami in Kostas Slukas (15), Maccabija pa Lorenzo Brown (19) in "nesojeni slovenski reprezentant" Josh Nebo (14).

Fenerbahče ostaja v boju za svoj drugi naslov prvaka evrolige po letu 2017. Monako je bil tokrat zelo blizu napredovanju na zaključni turnir, a so bili predstavniki turške zasedbe bolj zbrani v odločilnem trenutku odločilne tekme. Po koncu rednega dela tekme je bilo 70:70. Fenerbahče je preživel triler, ko je na peti tekmi v dvorani Salle Gaston Medecin po podaljšku premagal Monaco. Domači košarkar Mike James je bil sicer najboljši strelec tekme z 20 točkami.

Na F4 se je ekspresno uvrstil branilec naslova Real Madrid, ki je bil v treh tekmah boljši od Baskonie. Polfinalnega tekmeca je dočakal danes po odločilni peti tekmi med Barcelono in Olympiakosom. V polfinalu evrolige ne bo klasičnega španskega derbija, Grki so namreč Katalonce premagali s 63:59 in se veselili napredovanja. 

Turnir F4 bo od 24. do 26. maja v Mercedes-Benz Areni v Berlinu. To bo po letih 2009 in 2016 tretji finalni turnir v najvišjem evropskem klubskem tekmovanju v košarki v prestolnici Nemčije.

Evroliga, četrtfinale, pete tekme

Torek, 7. maj:

Sreda, 8. maj:

Pari četrtfinala:

Real Madrid (1) – Baskonia (8)  /3:0/
Barcelona (4) – Olympiacos (5)   /2:3/
Panathinaikos (2) – Maccabi Tel Aviv (7)  /3:2/
Monaco (3) – Fenerbahče (6)  /2:3/

// izid v zmagah; igrali so na tri zmage

Real Madrid Guerschon Yabusele
Sportal Real brez praske na zaključni turnir, Fenerbahče do vodstva
Ne spreglejte