Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 9. 2023,
10.10

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

L'Etape Slovenia by Tour de France

Nedelja, 3. 9. 2023, 10.10

7 mesecev, 3 tedne

L'Etape Slovenia by Tour de France

Hoogerland specialist za slovenske reakreativne dirke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08
L'Etape Slovenija | Foto L'Etape Slovenia

Foto: L'Etape Slovenia

Vrhunec dogodka L'Etape Slovenia by Tour de France, ki je bila v prenosu na našem portalu Siol in na Planet TV, je predstavljala nedeljska preizkušnja za rekreativne kolesarje, ki so se letos podali na 68 kilometrov oz. 136 kilometrov dolgo traso po zaprtih cestah. Na krajši razdalji je zmagal Gašper Breznik, na daljši razdalji pa je še drugič zapored slavil Johnny Hoogerland.

Na 136-kilometrski je zmagal Nizozemec Johnny Hoogerland, ki je slavil tudi že lani na tej preizkušnji. Gre za nekdanjega nizozemskega profesionalnega kolesarja, ki živi v Avstriji. Veliki se je že nekaj kilometrov pred ciljem ustvaril prednost in mirno prvi prečkal ciljno črto. Hoogerland je po zmagi dejal, da bila trasa nekoliko težja kot lani. Pohvalil pa je tudi izjemno organizacijo. Štiridesetletni nekdanji poklicni kolesar je na slovenskih tleh po upokojitvi leta 2016 zbral že štiri zmage. Dvakrat je bil namreč najboljši že na maratonu Franja (2021, 2022). 

Tokrat je ciljno črto po 138 km prečkal pred Italijanom Federicom Pozzettom, ki je zaostal 1:55 minute. Tretji je bil najboljši Slovenec Tadej Sedar z zaostankom 5:53 minute. Daljšo žensko preizkušnjo je dobila Laura Šimenc, ki je ciljno črto prečkala skoraj pol ure pred Dunjo Selan. Tretja je bila še s petimi minutami zaostanka več Maja Mencigar.

Pred tem so že najboljši tekmovalci prečkali ciljno črto 68-kilometerske razdalje. V ciljnem šprintu je bil najboljši Gašper Breznik. Ta je po prihodu v cilj priznal, da je bila težka tekma, a bil ob tem vesel, da se mu je na koncu izšlo. Med dekleti je zmagala Avstrijka Valerie Rupitsch. Druga je bila najboljša Slovenka Tina Klinar.

Pisana karavana z več kot tisoč kolesarji iz 23 držav se je že zjutraj podala na kolesarsko doživetje vse do kilometra 0 v Nemiljah, nato je trasa vodila do gorskega cilja na Jamniku. Tu in na poti do vrha v Podblici, rojstnem kraju Mateja Mohoriča, ambasadorja L'Etape Slovenia, je bilo pestro dogajanje in močno spodbujanje navijačev, saj je vzpon težak.

L'Etappe Slovenia Tour de France trasa | Foto:

S spustom v Kropo je karavana kolesarjev nadaljevala proti Tržiču in skozi Golnik v Bašelj ter nato v Spodnjo Belo mimo posestva Brdo, kjer so se pomerili na letečem cilju in zaključili krog s prihodom po Jelenovem klancu v startno-ciljni prostor v Kranju.

Ne spreglejte