Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 6. 2016,
14.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

2

Natisni članek

boks Muhammad Ali

Petek, 10. 6. 2016, 14.25

6 let, 7 mesecev

Pogreb Muhammada Alija

Slovo od boksarske legende Muhammada Alija, bojkot turškega predsednika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,28

2

Muhammada Alija, ki je umrl prejšnji petek, so pokopali v njegovem rodnem mestu, v Louisvillu v Kentuckyju.

Nepozabni trikratni boksarski prvak v težki kategoriji, glasnik človekovih pravic in ena najprepoznavnejših oseb 20. stoletja, je umrl v petek v 74. letu starosti zaradi težav, povezanih s Parkinsonovo boleznijo. 

Ali si je že od nekdaj želel, da bi bil njegov pogreb javen, in to so mu organizatorji njegovega zadnjega sprehoda tudi omogočili. V sredo so v manj kot eni uri razdelili 15 tisoč vstopnic, preostali pa so si njegov pogreb, ki je potekal po muslimanski tradiciji, lahko ogledali prek malih zaslonov. Prenos so omogočile številne ameriške televizijske hiše.

Slovesnosti so se začele s povorko 17 vozil po 30 kilometrov dolgi vožnji okrog Louisvilla, od Alijeve domače hiše, čez sosesko, mimo telovadnice, kjer je začel boksati, po bulevarju Mohameda Alija in okrog do centra Mohameda Alija, kjer se je osrednje pogrebne slovesnosti udeležilo več kot 15 tisoč ljudi.

Alijevo krsto so poleg članov ožje družine in prijateljev nosili še ameriški filmski igralec Will Smith, ki je pokojnega boksarja uprizoril v filmu z naslovom Ali, ter nekdanji boksarski šampion Lennox Lewis. Bill Clinton se je pošalil, da kar sliši Alija, kako pravi, da bi mu moral posmrtni govor nameniti vsaj en predsednik ZDA.  | Foto: Reuters Bill Clinton se je pošalil, da kar sliši Alija, kako pravi, da bi mu moral posmrtni govor nameniti vsaj en predsednik ZDA. Foto: Reuters

Clinton in Obama s poslovilnim nagovorom

Velike spominske slovesnosti sta se med drugim udeležila nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, ki se je pošalil, da kar sliši Alija, kako pravi, da bi mu moral posmrtni govor nameniti vsaj en predsednik ZDA. Ta čast je pripadla Clintonu, prvemu "častnemu temnopoltemu predsedniku ZDA", ker je bil prvi pravi temnopolti predsednik Barack Obama na slovesni diplomi svoje hčerke Malie, ki je končala srednjo šolo. "Ali je bil kot Amerika. Samozavesten, kljubovalen, pionirski, nikoli utrujen in vedno pripravljen iti do konca," je Obamove besede prenesla svetovalka Valerie Jarret. | Foto: Reuters "Ali je bil kot Amerika. Samozavesten, kljubovalen, pionirski, nikoli utrujen in vedno pripravljen iti do konca," je Obamove besede prenesla svetovalka Valerie Jarret. Foto: Reuters

Obama je poslal pisni nagovor, ki ga je prebrala svetovalka Valerie Jarret in v katerem Obama pravi, da je prav zaradi Alijeve predrznosti upal misliti, da lahko enkrat v življenju postane predsednik ZDA. "Ali je bil kot Amerika. Samozavesten, kljubovalen, pionirski, nikoli utrujen in vedno pripravljen iti do konca," je med drugim sporočil Obama.

Filmski igralec Billy Crystal je prisotne spravljal v smeh z oponašanjem pokojnika, ki ga je tudi izjemno hvalil. "Bil je izjemen blisk, ki ga je ustvarila mati narava iz nič. Fantastična kombinacija moči in lepote. Udaril nas je kot strela sredi najtemnejše noči Amerike. Navdušil nas je in razjezil, zmedel in izzval, na koncu pa je postal tihi glasnik miru, ki nas je naučil, da je življenje najboljše, ko se gradijo mostovi, ne pa zidovi," je dejal.

Alijev grob na pokopališču Cave Hill je označen s preprostim nagrobnim kamnom, na katerem bo le njegovo ime.

Ravpitega Donalda Trumpa ni bilo na pogrebu

Tiskovni predstavnik družine Bob Gunnell je poudaril, da je bilo med prisotnimi okrog 330 slavnih in znanih osebnosti, med katerimi pa ni bilo Donalda Trumpa. Žalujoče je nekaj časa razburjala informacija, da bo prišel tudi republikanski predsedniški kandidat, ki ga zaradi njegovih izjav, med drugim o muslimanih, obtožujejo rasizma. Gunnell je dejal, da je Trump poklical vdovo Lonnie in se opravičil, da ne more priti zaradi številnih drugih obveznosti.

Mohamed Ali se je odzval na Trumpovo idejo lani decembra, da bi za nekaj časa prepovedali vstop vsem muslimanom v ZDA, dokler ne ugotovijo, kaj se dogaja. Najslavnejši musliman v ZDA Ali je sporočil, da se morajo ljudje postaviti po robu vsem tistim, ki islam izkoriščajo za osebno agendo. Torej terorističnim skrajnežem in tudi takim, kot je Trump.

Vsi so se hoteli dotakniti avtomobila, v katerem so peljali krsto Alija. | Foto: Vsi so se hoteli dotakniti avtomobila, v katerem so peljali krsto Alija.

Turški predsednik Erdogan protestno zapustil Alijevo pogrebno slovesnost

Turški predsednik Erdogan se je nameraval udeležiti pogreba največjega boksarja vseh časov Muhammada Alija, ki ga je zelo cenil kot predanega muslimana in borca za človekove pravice. Kratek stik med Erdoganom in organizatorjem pogrebnih slovesnosti se je zgodil na četrtkovi molitveni slovesnosti, ker mu niso dovolili, da bi plašč iz Kaabe položil na Alijevo krsto in da bi turški minister za vero Mehmet Gormez recitiral del Korana.

Erdogan je bil prvotno tudi na seznamu govornikov na petkovi pogrebni slovesnosti, a so ga nato organizatorji umaknili. Vse našteto je tako razjezilo turškega predsednika, da je po četrtkovi molitveni slovesnosti zapustil Louisville v ZDA, kjer bo pokopan Ali, in poletel domov v Turčijo.

Ne spreglejte