Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2024,
23.05

Osveženo pred

1 teden, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

svetovno prvenstvo Kyren Wilson snooker

Ponedeljek, 6. 5. 2024, 23.05

1 teden, 5 dni

Kyren Wilson do prvega naslova v snukerju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Kyren Wilson | yren Wilson je novi svetovni prvak v snukerju. | Foto Reuters

yren Wilson je novi svetovni prvak v snukerju.

Foto: Reuters

Anglež Kyren Wilson je novi svetovni prvak v snukerju. V slovitem Crucible Theatru v Sheffieldu je v finalu z 18:14 ugnal Valižana Jaka Jonesa, sicer kvalifikanta na SP. Za zmago je 32-letni Wilson v žep pospravil okoli 585.000 evrov.

Za Wilsona je to prvi naslov svetovnega prvaka, potem ko je drugič igral v finalu. V prvem je moral priznati premoč rojaku Ronnieju O'Sullivanu, ki ga je pred štirimi leti zanesljivo ugnal z 18:8.

Dvanajsti igralec svetovne lestvice Wilson je na svetovnem prvenstvu trikrat obstal v četrtfinalu, dvakrat v polfinalu, v drugem poskusu v finalu pa se je le dokopal do naslova svetovnega prvaka.

Po prvem delu finala v nedeljo popoldne je Wilson vodil s 7:1, potem ko je izkoristil nervozo tekmeca, ki je prvič igral v finalu. Po nedeljskem večernem sporedu je bila prednost nekoliko manjša, in sicer 11:6. Danes popoldne si je pred večernim sporedom Wilson zagotovil prednost 15:10.

Na svetovni lestvici se bo 32-letnik povzpel na četrto mesto, na vrhu pa bo sezono 2023/24 končal Severni Irec Mark Allen.

Na "turnirju kvalifikantov" je stopničko pred osvojitvijo naslova ostal 30-letni Jak Jones.

Ta je v finalu nervozno začel in takoj zaostal z 0:7. Nato je ves čas lovil sicer zanesljivega Wilsona. Potem ko se je že približal na vsega tri igre zaostanka pri 8:11 in 10:13, je Wilson pobegnil na 16:10 in si kljub boljši igri Jones ob koncu, s čimer se je ta približal na 14:17, zagotovil dovolj veliko prednost pred zadnjimi igrami.

Jones je vseeno postal šele deveti kvalifikant z nastopom v finalu, le dva sta nato osvojila naslov, in sicer njegov rojak Terry Griffiths leta 1979 ter Anglež Shaun Murphy leta 2005.

Jones je v polfinalu izločil Stuarta Binghama, kvalifikanta in svetovnega prvaka leta 2015, medtem ko je Wilson prav tako premagal kvalifikanta Davida Gilberta.

Na turnirju presenečenj so se v četrtfinalu po vrsti poslovili O'Sullivan proti Binghamu, Anglež Judd Trump proti Jonesu in Škot John Higgins proti Wilsonu. Lanski zmagovalec Belgijec Luca Brecel je v prvem krogu izpadel proti Gilbertu.

Ne spreglejte