Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
5. 5. 2024,
18.54

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

Natisni članek

Honda GasGas KTM Kawasaki Romain Febvre Jan Pancar Jeffrey Herlings Jorge Prado Tim Gajser Tim Gajser MXGP motokros

Nedelja, 5. 5. 2024, 18.54

1 teden, 1 dan

MXGP Portugalske

Gajser z uničenim motorjem in v bolečinah junaško do rdeče številke

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95
Tim Gajser Agueda Honda | Tim Gajser je po sobotni kvalifikacijski vožnji dobil še prvo vožnjo na nedeljski VN Portugalske. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je po sobotni kvalifikacijski vožnji dobil še prvo vožnjo na nedeljski VN Portugalske.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Noro, kakšna VN Portugalske v MXGP! Zmagal je Pauls Jonass, ki je dobil drugo vožnjo, Tim Gajser pa po sanjskem nastopu prvo, v drugi pa je padel v prvem zavoju, s polomljenim motorjem nadaljeval z zadnjega mesta in skozi cilj prišel na desetem mestu. V seštevku obeh voženj je to Timu zadoščalo za tretje mesto in prevzem rdeče številke v prvenstvu. A ga ni bilo na zmagovalnem odru. In novice niso najboljše: poškodba rame. Kako resno je, v Hondini ekipi ostajajo skrivnostni. Svoj najboljši dosežek v MXGP je dosegel Jan Pancar, ki je osvojil 11. mesto, premagal je tudi šele 13. Jorgeja Prada.

Agueda Tim Gajser Honda
Sportal Blato za Gajserja ni ovira! Zmaga. Prado pa izgubljen.

Tim Gajser pred štartom, ki je bil znova ključen | Foto: Matej Podgoršek Tim Gajser pred štartom, ki je bil znova ključen Foto: Matej Podgoršek Prvi majski dnevi na severu Portugalske niso prav nič pomladni. Temperature so okrog 16 stopinj, deževalo pa je v sredo in četrtek, v petek celo ne, v soboto del dneva, v nedeljo pa je progo za motokros v Aguedi dež namakal že od jutra. Dež sprva ni bil premočan. Številni navijači so se kljub temu že od jutra zgrinjali na prizorišče, ki je od Porta oddaljeno dobro uro. Če blato ni ovira za motokrosiste, ni niti za navijače. Največ podpore je imel vodilni v prvenstvu Jorge Prado (GasGas), saj Španija ni daleč. A vsak pravi ljubitelj motokrosa si je želel tudi avtograma in fotografije s Timom Gajserjem (Honda), zato 27-letni Slovenec skoraj ni mogel iz svojega bivalnika, ne da bi ga obkrožili navijači. V Aguedo je pripotovalo tudi okoli deset slovenskih.

Motokrosiste je na VN Portugalske pričakala blatna in spolzka proga, na kateri so se delali vse globlji kanali. | Foto: Matej Podgoršek Motokrosiste je na VN Portugalske pričakala blatna in spolzka proga, na kateri so se delali vse globlji kanali. Foto: Matej Podgoršek

Jan Pancar si je želel boljšega štarta kot v soboto. | Foto: Matej Podgoršek Jan Pancar si je želel boljšega štarta kot v soboto. Foto: Matej Podgoršek Gajser in drugi Slovenec v MXGP Jan Pancar (TEM JP253 KTM) sta si po kvalifikacijah, ki sta jih končala na prvem oziroma 20. mestu, zaželela, da ne bi deževalo. Ta želja se jima ni uresničila. "Dobri štarti. No, prva želja je, da ne bo dežja. Kar zadeva rezultat: zmožen sem okrog desetega mesta, med 15," je dejal Pancar. Gajser pa se je proti dirki ozrl z besedami: "Upam, da mi bosta uspela dobra štarta in dobri vožnji. Na taki progi je pomembno, da si po štartu spredaj. Težko je prehitevati." Pancar je pred štartom v medijskem središču spremljal dirko EMX250. Razmere niso slabše kot v soboto, je ocenil. Pred štartom prve vožnje so še očistili blato s proge, tako je ostala le trda, a drseča podlaga, na kateri pa je tudi veliko kamenja.

Nora prva vožnja v nalivu

Na štartu prve vožnje razreda MXGP proga res ni bila v slabem stanju, stoječe vode in blata skoraj ni bilo. Najbolje je potegnil Gajser in povedel v prvi zavoj. A Jeffrey Herlings (KTM), ki se vrača v staro formo, ga je v drugem krogu prehitel. Nato pa je sledilo več krogov epskega boja med najuspešnejšima dirkačema zadnjih let. Obenem pa je začelo močno deževati, tako močno ta konec tedna še ni. Gajser je napadal in napadal, tudi tvegal padec. In sredi dirke mu je uspelo, da se je Herlingsu odpeljal na varnih pet sekund prednosti.

Jorge Prado je imel po padcu ogromno težav. | Foto: Guliverimage Jorge Prado je imel po padcu ogromno težav. Foto: Guliverimage Že po nekaj minutah dirkanja je s četrtega mesta padel Prado. Moral je v bokse po nova očala in rokavice. Nazadoval je iz prve dvajseterice. Razmere pa so postajale vse slabše, saj je bilo vse več blata, pod skoki pa je zastajala voda in jih je bilo v zadnjih minutah skoraj nemogoče voziti. Herlings in Jeremy Seewer (Kawasaki) sta imela zato težave z motorjem in sta celo ostala brez točk, na 23. in 24. mestu. Prado je moral ob koncu še drugič v bokse, a se je vseeno prebil na 15. mesto, a z več kot krogom zaostanka. Pravzaprav je dirko v istem krogu kot zmagovalec Gajser končalo samo še pet voznikov! Zadnji krogi so bili preživetje. Napako je naredil tudi Romain Febvre (Kawasaki) in drugo mesto prepustil Paulsu Jonassu (Honda). Ta je čez cilj prišel 44 sekund za Timom. Vse pasti je dobro premagal tudi Pancar, ki je odpeljal brez napake, prehiteval in končal na devetem mestu, najbolje v MXGP do zdaj.

MXGP Portugalske, končni vrstni red:

1. Pauls Jonass (Honda) 44 točk

2. Romain Febvre (Kawasaki) 38 
3. Tim Gajser (Honda) 36
4. Brian Bogars (Fantic) 30
5. Cornelius Toendel (KTM) 29
6. Andrea Bonacorsi (Yamaha) 28
... 
9. Jeffrey Herlings (KTM) 25
11. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 17
13. Jorge Prado (GasGas) 15

Gajser po prvi vožnji: Samo želel sem priti v cilj

Tim Gajser na blatni dirki v Aguedi. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser na blatni dirki v Aguedi. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo "Neverjetno! Na štartu še ni bilo tako hudo, nato pa je začelo močno padati. Dobil sem holeshot, a je bil Jeffrey zelo agresiven in me je prehitel. A sem pritiskal, ga nekajkrat skušal prehiteti, kar mi je le uspelo. Nato pa so kanali postajali vse globlji. Samo želel sem priti v cilj," je v prvi izjavi po prvi vožnji z velikim nasmehom razlagal 27-letni Gajser. Če je tu krog dolg manj kot dve minuti, so v zadnjih krogih potrebovali tri minute in več, da so ga prevozili.

V drugi vožnji padec Gajserja v prvem zavoju

Tim Gajser v bolečinah po drugi vožnji | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser v bolečinah po drugi vožnji Foto: Honda Racing/ShotbyBavo V drugi vožnji se je vse postavilo na glavo. Gajser je sicer znova dobil štart, a mu je v prvem zavoju zdrsnilo kolo in je padel, čez njegov motor pa je zapeljal Febvre. Pobral se je in nadaljeval z zadnjega mesta. Vodil je Herlings. V drugem zavoju je padel še Pancar, v tretjem pa Prado. Tim je v nekaj krogih napredoval do 12. mesta, nato pa imel vse več težav zaradi poškodovanega motorja (strehica na sprednji gumi mu je opletala) in se je vsaj še enkrat znašel na tleh. Prehitel ga je Prado in bil je 14. Ko je strehica odpadla, pa je lahko začel voziti hitreje, prehitel Prada in končal na desetem mestu. Pravzaprav se zdi junaško, da je z napol uničenim motorjem, ko mu je v kombinezon in obraz metalo še več blata, in še s poškodbo ramo sploh prišel do cilja – in to v deseterici. Drugo vožnjo je, ko se je nad progo pokazalo celo sonce, dobil Herlings pred Jonassom, Febvre je bil četrti, Prado 12. in Pancar 16.

Gajser s poškodbo rame ni prišel na zmagovalni balkon

V točkovnem seštevku obeh voženj je VN Portugalske s 44 točkami dobil Jonass s poltovarniško Hondino ekipo. To je njegova prva zmaga v elitnem razredu MXGP. Ima že 11 zmag iz MX2. Drugi je bil Febvre (38 točk), Gajser pa tretji (36), a ni prišel na zmagovalni oder. Nagrado za tretje mesto in rdečo tablico je prišel prevzet šef ekipe Giacomo Gariboldi. Tim torej nadaljuje zbiranje stopničk, samo še zmaga mu letos manjka. Obenem je slovenski as s 14 točkami pred Pradom prevzel rdečo tablico vodilnega v skupnem seštevku. A nato so prišle slabe novice: Tima ni bilo niti na novinarski konferenci po dirki, za izjave ni bil na voljo. Tiskovni predstavnik Hondine ekipe nam je samo dejal, da gre za poškodbo rame. Kako resno je, pa za zdaj ne razkrivajo.

Skupni seštevek v prvenstvu (5/20):

1. Tim Gajser (Honda) 252 točk

2. Jorge Prado (GasGas) 238 točk
3. Romain Febvre (Kawasaki) 220
4. Jeffrey Herlings (KTM) 198
5. Pauls Jonass (Honda) 192
6. Jeremy Seewer (Kawasaki) 157
...
16. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 54

Pancar: Sem zelo zadovoljen, a bi rad ...

Jan Pancar je osvojil 11. mesto. | Foto: Guliverimage Jan Pancar je osvojil 11. mesto. Foto: Guliverimage "Prva vožnja je bila dosti boljša. Ko je dež padal, je bila zemlja toliko razmočena, da je dovolilo dosti več spreminjanja linij. V drugi pa je že malo posijalo sonce in se je začelo blato lepiti na motor, motor je bil težji, ni bilo mogoče iti čez linije. Nisem se znašel tako dobro. Pa še padel sem v drugem zavoju, ko sem se z nekom zaletel. Na koncu najboljši rezultat v MXGP. Sem zelo zadovoljen, a bi rad v suhih razmerah dosegel še boljši rezultat," je svoj nastop za 11. mesto opisal Pancar. Prvo vožnjo je odpeljal brez napake. "Skušal sem se čim bolj sprostiti in voziti čim bolj tekoče, brez napake, nič na silo, saj proga tega ni dovolila. In poskusiti najti linije, saj je bilo dosti proge pod vodo. Ko prideš s hitrostjo pod vodo, je kar nevarno. Ja, sem se kar dobro znašel. Drugo polovico sem kar super odpeljal."

Everts dobil dirko MX2 s 50 točkami

Liam Everts je dobil dirko v MX2. | Foto: Guliverimage Liam Everts je dobil dirko v MX2. Foto: Guliverimage Prvo vožnjo v MX2 je dobil Liam Everts (KTM), pet sekund pred Simonom Längenfelderjem (GasGas). Tretji je bil vodilni v skupnem seštevku sezone Kay de Wolf (Husqvarna), a že s pol minute zaostanka. Everts je bil v drugi vožnji še boljši, v cilju več kot minuto pred drugouvrščenim Rickom Elzingo (Yamaha). Tako je sin Stefana Evertsa osvojil grand prix z maksimalnimi 50 točkami. To je 19-letnikova četrta zmaga v tem razredu.

Brez točk za Peklaja v EMX250

V Aguedi sta bili na sporedu torej še dirki v evropskem prvenstvu. V razredu EMX250 je dirkal Jaka Peklaj (Husqvarna), ki je bil v prvi vožnji v soboto 32., v drugi v nedeljo pa 25. (njegova najboljša uvrstitev v tem razredu). Skupno je to pomenilo 29. mesto. Po treh od 11 dirk prvenstva EMX250, sam je odpeljal prvo v Madridu in zdaj to v Aguedi, tako še ni osvojil točke. Dirko v Trentinu je zaradi zlomljene kosti v dlani izpustil.

Agueda Tim Gajser
Sportal S strahom gledajo v nebo: Motorji bodo nasedali
Trentino Jan Pancar Igor Pancar
Sportal Vikendi in dopust za sina motokrosista: Če imaš nekaj rad, to delaš z veseljem
Tim Gajser Honda Trentino
Sportal Gajser: Želel bi dati zmago slovenskim navijačem
Ne spreglejte