Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 4. 2024,
9.07

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

Marcell Jacobs atletika Anita Horvat

Nedelja, 28. 4. 2024, 9.07

2 tedna

Anita Horvat z rekordom začela olimpijsko sezono

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
Anita Horvat, SP Budimpešta 2023 | Foto Peter Kastelic/AZS

Foto: Peter Kastelic/AZS

Slovenska atletinja Anita Horvat (Velenje), evropska dvoranska podprvakinja v teku na 800 metrov, je na mitingu v Milanu zmagala v teku na 600 metrov in s časom 1:25,59 minute za 67 stotink sekunde popravila državni rekord, ki ga je lani postavila prav tako na tem tekmovanju.

Horvat se je med 13 tekmovalkami že po prvem zavoju postavila tik za narekovalko ritma in se tako izognila gneči ob vstopu v zadnjih 400 metrov. Narekovalka tempa je odstopila pol kroga pred ciljem, Hrovat pa je prevzela vodstvo.

Domačinka Eloisa Coiro je nato ves čas tekla z njo. Šele v zadnjih metrih so Italijanki malo pošle moči, Horvat pa se je veselila zmage s 15 stotinkami sekunde prednosti. Prav tako na 600 m sta nastopili še dve Slovenki. Veronika Sadek (Slovan) je s časom 1:28,88 osvojila peto mesto, Vika Rutar (Slovan) pa je bila z 1:31,55 osma.

Med atleti na 600 m je četrto mesto osvojil Jan Vukovič (Kladivar, 1:16,86), Anže Svit Požgaj (Slovan) je bil z 1:18,63 šesti. Na 1000 metrov je Rok Markelj (Triglav) z osebnim rekordom 2:20,24 osvojil peto mesto.

Žan Rudolf je v teku na 1500 metrov z 3:43,23 zasedel deveto mesto, Nil Kerin (Slovan) pa je imel 54. čas (4:02,26).

Olimpijski zmagovalec Marcell Jacobs iz Italije je zaradi poškodbe odpovedal že polfinalni nastop | Foto:

Olimpijski prvak Jacobs sezono začel z drugim mestom

Branilec olimpijskega naslova v teku na 100 metrov, Italijan Marcell Jacobs, je v soboto na svoji prvi tekmi po skoraj osmih mesecih dosegel čas 10,11 sekunde in zasedel drugo mesto na tekmovanju East Coast Relays. V Jacskonvillu na Floridi je z istim časom kot Jacobs zmagal olimpijski prvak na 200 m Andre De Grasse iz Kanade.

Američan Trayvon Bromell, dvakratni dobitnik bronaste medalje na svetovnem prvenstvu, je bil tretji s časom 10,14 sekunde.

Vrstni red je bil potrjen, ko so organizatorji dogodka, objavili popravljene časa De Grassa in Bromella, potem ko je bil po prvih objavljenih časih Bromell na prvem mestu, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Devetindvajsetletni Jacobs, olimpijski prvak iz Tokia 2021, je čas postavil s pomočjo vetra 0,9 m/s. Pred tem je Jacobs nazadnje tekel 10. septembra 2023 na mitingu v Zagrebu, zdaj pa Italijan lovi normo za olimpijske igre v Parizu, ki znaša 10 sekund. V Tokiu je slavil s časom 9,80 sekunde.

Jacobs sicer živi v Jacksonvillu, kjer ga trenira Američan Rana Reider, kot tudi De Grassa in Bromella. Jacobs je prejšnji mesec dejal, da se bo v Italijo vrnil sredi maja. V Evropi se bo udeležil kar nekaj mitingov, vključno s tekmami diamantne lige.

Italijan je v Tokiu dobil zlato še v štafeti 4 x 100 m. Po tem je postal svetovni prvak na 60 m in evropski prvak na 100 m leta 2022. Vendar se je Jacobs nato spopadal s številnimi mišičnimi težavami in na lanskem SP v Budimpešti teka na 100 m izpadel v polfinalu.

Preberite še:

Robi Kogovšek
Sportal Slepi tekač Robi Kogovšek z rezultati, "ki jih ne more doseči niti kakšen videči atlet"
Domen Hafner Ljubljanski maraton
Sportal Domen Hafner in Liza Šajn sta državna prvaka
Matic Tršelič
Sportal Mladi brežiški skakalec boljši od legendarnega Sergeja Bubke
Ne spreglejte