Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2024,
14.46

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57

Natisni članek

zakon o tujem vplivu protest Gruzija

Torek, 14. 5. 2024, 14.46

2 tedna

Kaos v Gruziji: protestniki podrli barikado pred parlamentom, varnostniki rušijo vse pred seboj #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,57
Protestniki pred gruzijskim parlamentom v Tbilisiju | Protestniki menijo, da je zakon sredstvo politične represije in je v nasprotju z dolgoletnim ciljem Gruzije, da se pridruži EU. | Foto Reuters

Protestniki menijo, da je zakon sredstvo politične represije in je v nasprotju z dolgoletnim ciljem Gruzije, da se pridruži EU.

Foto: Reuters

Gruzijski parlament je na današnji tretji in zadnji obravnavi sprejel predlog zakona o tujem vplivu, proti kateremu so v državi tedne potekali množični protesti, poročajo tuje tiskovne agencije. Nič drugače ni danes, ko so se na ulicah prestolnice Tbilisi zbrali protestniki, ki skušajo vdreti v parlament. Podrli so barikado, ki ščiti parlament, na kar je policija odgovorila z uporabo solzivca in vodnih topov. 

Že med obravnavo se je pred parlamentom zbralo okoli dva tisoč ljudi, večinoma študentov. Potem ko je parlament sprejel predlog zakona o tujem vplivu, pa se jim je pridružilo še nekaj tisoč protestnikov. Na ulicah glavnega mesta so prebili barikado, ki ščiti parlament. Policija protestnike poskuša razgnati z uporabo solzivca in vodnih topov. Aretirali so najmanj 13 protestnikov, navaja francoska agencija AFP. 

Fotogalerija
1
 / 7

Varnostniki, oblečeni v črna oblačila in z maskami na obrazu varujejo parlament. Na družbenih omrežjih se pojavljajo posnetki, kako varnostniki rušijo vse pred seboj. "Uporabljajo nasilne in zastrašujoče taktike," je dejal novinar Sky News Dominic Waghorn

Vroča kri tudi v parlamentu

Današnja obravnava je bila sicer zgolj formalnost, saj ima vlada pod vodstvom stranke Gruzijske sanje, ki je predlog vložila v proceduro, v parlamentu absolutno večino. 

Poslanci so predlog zakona podprli s 84 glasovi za in 30 proti. Je pa med obravnavo v parlamentu izbruhnil pretep med poslanci vladajoče stranke in opozicije.

V skladu s sprejetim zakonom se bodo morale nevladne organizacije, ki prejemajo 20 ali več odstotkov prihodkov iz tujine, registrirati kot delujoče pod "tujim vplivom".

Glede zakona kritična tudi Evropska komisija

Zaradi zakona v zakavkaški državi od začetka aprila potekajo protivladni protesti. Protestniki, med katerimi prevladujejo mladi, menijo, da je zakon sredstvo politične represije in v nasprotju z dolgoletnim ciljem Gruzije, da se pridruži EU. Proti predlogu zakona so se v zadnjih tednih izrekli tudi pri Združenih narodih, v ZDA in Bruslju, kjer so danes ponovili svoje stališče.

"Države članice EU so zelo jasne, da bo sprejetje tega zakona resna ovira za Gruzijo pri njeni evropski perspektivi," je še pred potrditvijo zakona sporočil tiskovni predstavnik Evropske komisije Peter Stano.

Vlada medtem trdi, da želi z zakonom zagotoviti večjo preglednost pri financiranju nevladnih organizacij iz tujine. Zagotavlja, da zakon ne predvideva kazenske odgovornosti, temveč le globe v primeru, ko organizacija ne bi hotela razkriti izvora sredstev.

Gruzija. Protest.
Novice Gruzija po poti Rusije: "Gre za korake proti popolnemu despotizmu"
Ne spreglejte