Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2013,
8.33

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 4. 2013, 8.33

8 let, 1 mesec

Hamas uči šolarje, kako streljati s kalašnikovkami (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Palestinsko gibanje Hamas učence v Gazi uči rokovanja s kalašnikovkami, metanja granat in podstavljanja eksplozivnih naprav. Športne aktivnosti so prepovedane, ker zahtevajo preveč časa.

Program z imenom Futuwwa ali po naše mladinski program je Hamas kot obvezni del učnega načrta uvedel lani septembra, vanj pa je vključenih okoli 37 tisoč palestinskih dečkov, starih med 15 in 17 let. Osnovni program obsega prvo pomoč, temeljne veščine gasilstva in streljanje s puškami tipa kalašnikov, v nadaljevalnem dvotedenskem programu, ki ga Hamas izvaja v svojih vojaških bazah, pa imajo opravka tudi z granatami in drugimi eksplozivnimi sredstvi. Njegov namen je, da vzgoji novo generacijo palestinskih mož za boj proti Izraelu, piše britanski Telegraph.

Nevarnost, da postanejo tudi šole tarča Izraelcev? Načrt je močno kritiziralo več palestinskih gibanj za zaščito človekovih pravic, ki ob tem izpostavljajo dejstvo, da je Hamas v šolah nedavno prepovedal športne aktivnosti, ki naj bi od otrok zahtevale preveč časa. Samar Zakout, predstavnik organizacije Al Mezan v Gazi, pravi, da bodo tovrstna urjenja Izraelce zgolj spodbudila, da bodo v prihodnjih konfliktih tarče tudi šolski objekti. "Želijo ustvariti kulturo uporništva, naše fante okrepiti, da se bodo lažje zoperstavili Izraelu, vendar tega ne bi smeli početi v šolah," poudarja.

"Bistvo ni vojaško urjenje, temveč dostop do informacij" Minister za izobraževanje Mohamed Syam na te očitke odgovarja, da bistvo programa ni vojaško urjenje, temveč dostop do informacij. "Mladina se lahko pridruži vojaškim frakcijam v vsakem primeru, ne potrebujejo še vojaškega urjenja v šolah," dodaja. Cilj programa, ki naj bi se prihodnje leto razširil tudi na deklice, je po njegovem mnenju, da mladino v Gazi naučijo discipline in spoštovanja, Syam pa ob tem izpostavlja še primer Izraela.

Izraelsko obvezno triletno služenje vojaškega roka "Po drugi strani Izraelci na okupiranih območjih svojo mladino učijo, da sovraži in ubija Arabce, že kot najstnike pa jih urijo v vojski," ugotavlja Syam. Izraelci se morajo po končani srednji šoli odzvati na obvezno triletno služenje vojske. Palestina po drugi strani nima uradne vojske, raketne napade na Izrael pa izvaja več različnih vojaških skupin. Glavni dve palestinski politični sili sta Hamas, ki nadzoruje Gazo, in Fatah, ki nadzoruje Zahodni breg.

Ne spreglejte