Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2024,
15.33

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

humanitarna pomoč Palestina Gaza Bližnji vzhod Tanja Fajon

Petek, 10. 5. 2024, 15.33

1 teden, 3 dni

Fajonova v iskanju rešitev za Gazo odhaja na novo bližnjevzhodno turnejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Tanja Fajon | Fajonova bo tokratni obisk začela ravno na egiptovskem Sinaju, ki meji z Gazo. Tam si bo ogledala logistični center egiptovskega Rdečega polmeseca, kamor prihaja humanitarna pomoč za Palestince. | Foto STA

Fajonova bo tokratni obisk začela ravno na egiptovskem Sinaju, ki meji z Gazo. Tam si bo ogledala logistični center egiptovskega Rdečega polmeseca, kamor prihaja humanitarna pomoč za Palestince.

Foto: STA

Zunanja ministrica Tanja Fajon se v soboto znova odpravlja na Bližnji vzhod, kjer se bo do srede srečala z najvišjimi predstavniki Egipta, Katarja, Združenih arabskih emiratov in Savdske Arabije. Osrednje teme pogovorov bodo trajajoče regionalne napetosti v zvezi z vojno v Gazi, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Tanja Fajon je Bližnji vzhod nazadnje obiskala prejšnjo nedeljo, ko se je srečala s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, predsednikom tamkajšnje vlade in zunanjim ministrom Mohamedom Mustafo ter z izraelskim zunanjim ministrom Izraelom Kacem.

Ministrica je takrat izraelskemu kolegu dejala, da priznanje Palestine za Slovenijo ni več vprašanje, ob tem pa Izrael pozvala, naj opusti načrtovano ofenzivo na Rafo. V vmesnem času je slovenska vlada sprožila postopke za priznanje Palestine, izraelska vojska pa vdrla v Rafo, kjer je zasedla mejni prehod z Egiptom in tako prevzela nadzor nad vsemi izstopnimi točkami iz Gaze.

Fajonova bo tokratni obisk začela ravno na egiptovskem Sinaju, ki meji z Gazo. Tam si bo ogledala logistični center egiptovskega Rdečega polmeseca, kamor prihaja humanitarna pomoč za Palestince.

Poslana pomoč ne zadošča

Kljub mednarodni solidarnosti je zaradi izraelskih omejitev Rafo v zadnjih sedmih mesecih ofenzive prečkala nezadostna količina pomoči, po zasedbi mejnega prehoda je ta zadnjih nekaj dni zaprt. Humanitarne razmere v enklavi se medtem spričo splošnega pomanjkanja in izraelskega obstreljevanja nenehno slabšajo.

V nedeljo bo ministrica še sprva v Egiptu, kjer bo v Kairu opravila pogovore s predstavniki vlade, dan pozneje pa jo čakajo sestanki v Združenih arabskih emiratih. V torek bo Fajon v katarski Dohi, obisk bo sklenila v sredo v Rijadu v Savdski Arabiji.

Osrednje teme pogovorov z vsemi sogovorniki bodo razmere na Bližnjem vzhodu in poziv Slovenije k prekinitvi ognja v Gazi, takojšnji in brezpogojni izpustitvi vseh talcev, ki so jih palestinske oborožene skupine zajele med vdorom v Izrael oktobra lani, ter zagotovitvi hitre in zadostne humanitarne pomoči za prebivalce oblegane enklave.

Tanja Fajon
Novice Vlada sprožila postopke za priznanje Palestine
Tanja Fajon
Novice Fajonova: Slovenija ostro obsoja izraelski napad na Rafo
Letni posvet slovenske diplomacije. Andreja Purkart Martinez
Novice Izrael zaradi glasovanja o Palestini v ZN slovensko veleposlanico poklical na pogovor
Ne spreglejte