Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 2. 2024,
6.58

Osveženo pred

3 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

ZDA Rusija Aleksej Navalni Joe Biden

Petek, 23. 2. 2024, 6.58

3 mesece, 1 teden

Biden se je srečal z vdovo in s hčerko Alekseja Navalnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Joe Biden, žena in hči Alekseja Navalnega | Biden je izrazil občudovanje poguma Navalnega in njegove dediščine boja proti korupciji ter za demokratično Rusijo. | Foto Reuters

Biden je izrazil občudovanje poguma Navalnega in njegove dediščine boja proti korupciji ter za demokratično Rusijo.

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden se je v četrtek med obiskom v San Franciscu srečal z vdovo ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega Julijo Navalno in s hčerko Dašo ter jima izrekel iskreno sožalje, je sporočila Bela hiša. Navalni je prejšnji petek umrl v zaporu na skrajnem severu Rusije, družina pa trdi, da je bil zastrupljen.

Biden je izrazil občudovanje poguma Navalnega in njegove dediščine boja proti korupciji ter za demokratično Rusijo. Navalni je bil "človek neverjetnega poguma", njegova vdova in njuna hčerka, ki študira na univerzi Stanford v Kaliforniji, pa to nadaljujeta, je dejal.

Predsednik je poudaril, da bodo ljudje po vsej Rusiji in svetu žalovali za Navalnim in se borili za svobodo, demokracijo in človekove pravice. Potrdil je, da bo njegova vlada objavila nove obsežne sankcije proti Rusiji kot odgovor na smrt Navalnega, zatiranje opozicije ter brutalno in nezakonito vojno v Ukrajini.

Predsednik je poudaril, da bodo ljudje po vsej Rusiji in svetu žalovali za Navalnim ter se borili za svobodo, demokracijo in človekove pravice. | Foto: Reuters Predsednik je poudaril, da bodo ljudje po vsej Rusiji in svetu žalovali za Navalnim ter se borili za svobodo, demokracijo in človekove pravice. Foto: Reuters

Joe Biden
Novice Biden Rusiji zadal nov udarec

Mati se bori, da bi ji oblasti izročile sinovo truplo

Bela hiša je pred tem izrazila podporo materi umrlega 47-letnika, ki se bori, da bi ji oblasti izročile njegovo truplo, da bi ga lahko dostojno pokopala. Ruske oblasti od nje zahtevajo, da privoli v zaseben pogreb, sicer trupla ne bodo izročili, je Ljudmila Navalna izjavila v videoposnetku, naslovljenem na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Izsiljujejo me, postavljajo pogoje, kje, kdaj in kako naj pokopljejo Alekseja. To je nezakonito. Želijo me odpeljati na rob pokopališča k svežemu grobu in reči: Tukaj leži vaš sin. Temu nasprotujem. Želim, da bi tisti, ki jim je Aleksej drag, vsi, za katere je njegova smrt postala osebna tragedija, imeli možnost, da se od njega poslovijo," je sporočila.

"Rusi ji morajo vrniti sina," je v četrtek novinarjem dejal tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby.

Ljudmila Navalna
Novice Mati Navalnega: Poskušajo me prisiliti, da sina pokopljem na skrivaj
Aleksej Navalni, cvetje in sveče pred veleposlaništvom Nemčije.
Novice V spomin Navalnega sveče in cvetje tudi v Ljubljani #foto
Oleg Navalni
Novice Izdan nalog za aretacijo brata Alekseja Navalnega
Ne spreglejte