Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 5. 2024,
13.50

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

vlada Klemen Boštjančič proračun

Četrtek, 9. 5. 2024, 13.50

1 teden, 4 dni

Vlada začela pripravljati proračuna za leti 2025 in 2026

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Klemen Boštjančič | V EU so konec aprila potrdili prenovljena javnofinančna pravila, ki jih bodo začeli uporabljati prihodnje leto. Države članice morajo do 20. septembra pripraviti srednjeročne načrte fiskalne politike, v katerih bodo morale opredeliti svoje cilje na področju javnih financ, ukrepe za odpravljanje makroekonomskih neravnovesij ter prednostne reforme in investicije. | Foto STA

V EU so konec aprila potrdili prenovljena javnofinančna pravila, ki jih bodo začeli uporabljati prihodnje leto. Države članice morajo do 20. septembra pripraviti srednjeročne načrte fiskalne politike, v katerih bodo morale opredeliti svoje cilje na področju javnih financ, ukrepe za odpravljanje makroekonomskih neravnovesij ter prednostne reforme in investicije.

Foto: STA

Vlada je danes opravila prvo proračunsko sejo in tako začela proces priprave proračunov za leti 2025 in 2026, je povedal minister za finance Klemen Boštjančič. Zdaj bodo s predlagatelji finančnih načrtov usklajevali odhodke, drugo proračunsko sejo pa predvidevajo v začetku julija. Vlada bo proračunske dokumente potrjevala septembra.

Glede na nedavno sprejeti fiskalni okvir, ki opredeljuje javnofinančno porabo za prihodnje triletno obdobje, lahko proračunski odhodki v letih 2025 in 2026 znašajo približno 17,1 milijarde evrov, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Boštjančič.

Čeprav se lahko prihodnje leto odhodki glede na lani sprejeti proračun za leto 2025 zvišajo, bosta predloga proračunov sledila srednjeročnemu cilju vzdržnosti javnega dolga in ohranjanja primanjkljaja sektorja država pod mejo treh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), je napovedal.

"V prihodnjih dveh letih bodo v ospredju sicer ostali ukrepi za odpravo posledic lanskih poplav ter ukrepi za krepitev rasti in razvoja gospodarstva, podprti z evropskimi viri iz načrta za okrevanje in odpornost," je dejal minister.

Po odloku o okviru za pripravo vseh štirih blagajn javnega financiranja za obdobje 2025–27, ki ga je DZ sprejel 25. aprila, naj bi se javnofinančni primanjkljaj po lanskih 2,5 odstotka BDP v letu 2025 oblikoval pri 2,7 odstotka BDP, kar je 0,9 odstotne točke manj od trenutno načrtovanega primanjkljaja za letos. Za leto 2026 je primanjkljaj določen pri 2,5 odstotka BDP, za leto 2027 pa pri 1,9 odstotka BDP.

Najvišji obseg izdatkov sektorja država je z odlokom določen v višini 33,85 milijarde evrov za leto 2025, 35,10 milijarde evrov za leto 2026 in 35,65 milijarde evrov za leto 2027. Letos naj bi se ta številka ustavila pri 32,16 milijarde evrov.

Potrdili predlog nove strategije upravljanja naložb države

 

Vlada je potrdila tudi predlog nove strategije upravljanja državnih naložb. Vanjo je vključenih 84 kapitalskih naložb države, pri čemer jih je 34 klasificiranih kot strateških, osem je pomembnih in 42 portfeljskih. Pošta Slovenije in Zavarovalnica Triglav tudi v prihodnje ostajata strateški, Telekom Slovenije pa je opredeljen kot pomembna naložba.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejal finančni minister Klemen Boštjančič, je ministrstvo novo strategijo pripravljalo z vso potrebno previdnostjo in odgovornostjo ter jo tudi dolgo časa usklajevali z vsemi deležniki. "Želeli smo, da je ta dokument, ki predstavlja osnovno orodje države za aktivno lastništvo, res kvaliteten," je poudaril.

Strategija po Boštjančičevih pojasnilih upravljalcu naložb Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), delničarjem, širšemu kapitalskemu trgu in nenazadnje splošni javnosti sporoča svoje cilje pri upravljanju družb v lasti države.

bankovci, evri
Novice Državni proračun do konca aprila z 29 milijoni evrov primanjkljaja
denar
Novice Državni proračun v treh mesecih s 379 milijoni evrov primanjkljaja
Croatia WRC 2023
Avtomoto Kako dolgo še? Hrvati imajo veliko konkurence in najmanjši proračun.
Ne spreglejte