Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 10. 2015,
19.45

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Karl Erjavec begunci Luksemburg mednarodna konferenca

Četrtek, 8. 10. 2015, 19.45

1 mesec, 1 teden

"Slovenija lahko pričakuje drugi, močnejši val beguncev"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za Slovenijo so migracije velik izziv, na prvi val se je uspešno odzvala, vendar lahko pričakuje tudi drugi val, ki bo močnejši, je danes v Luksemburgu opozoril zunanji minister Karl Erjavec.

Drugi, še močnejši val je mogoče pričakovati zlasti glede na podatke z grško-makedonske meje, ki jo je danes prestopilo 10 tisoč beguncev, je še povedal Erjavec ob prihodu na mednarodno konferenco o sredozemsko-balkanski begunski poti.

Koliko beguncev in kdaj lahko pričakuje Slovenija? Težava za Slovenijo se lahko pojavi tudi, če bo madžarski premier Viktor Orban uresničil napovedi o zaprtju meje s Hrvaško, je pojasnil Erjavec.

Koliko beguncev in kdaj lahko pričakuje Slovenija, je po Erjavčevih besedah zelo težko napovedovati, saj je to zelo odvisno od ravnanja Madžarske.

Dejstvo pa je, da je v Srbiji okoli 150 tisoč beguncev, grško-makedonsko mejo je danes prestopilo 10 tisoč beguncev in ti ljudje bodo nekam šli, je dejal minister.

Zato bo po njegovih besedah zelo pomembno tudi, kako bodo ravnale Nemčija, Avstrija in druge države, ki so cilj beguncev. "Ti begunci nočejo ostati v Sloveniji, imajo natančno določen cilj," je še dejal minister.

"Slovenija je pripravljena na drugi val beguncev" Erjavec kot vodja skupine za usklajevanje dejavnosti v begunski krizi meni, da je Slovenija pripravljena na drugi val beguncev, a opozarja, da gre za zelo velik izziv in da so imele težave tudi finančno močnejše države, vključno z Nemčijo.

Minister je sicer zelo zadovoljen s sklicem današnje konference in pričakuje, da se bodo zdaj zadeve začele resno odvijati.

Opozoril je na sklepe vrha unije o izboljšanju sodelovanja s Turčijo, Jordanijo in Libanonom, kjer so okoli štirje milijoni beguncev, ter o predvideni milijardi evrov za urad visokega komisarja ZN za begunce.

Prav tako je poudaril, da je treba izkoristiti instrumente predpristopne pomoči za države na zahodnem Balkanu ter zagotoviti zaščito schengenske meje.

Erjavec pričakuje ukrepe za zaščito schengenske meje Ključno sporočilo konference bo po njegovih besedah, da je vprašanje migracij evropska težava in da je potrebna celovita politika reševanja.

Prihodnji teden na vrhu unije Erjavec pričakuje še dodatne, nujne ukrepe. Zlasti ga skrbijo finančna sredstva, saj zagotavljanje bivalnih zmogljivosti, prehrane, vode in zdravil stane. Pričakuje tudi ukrepe za zaščito schengenske meje.

Udeleženci mednarodne konference o sredozemsko-balkanski begunski poti so sicer posredovali sporočilo skupne odgovornosti in ukrepanja v duhu vzajemne solidarnosti. "Soočeni smo s skupnim izzivom in kot partnerji se moramo odzvati skupaj in solidarno," so zapisali v skupni izjavi.

V tem dokumentu so udeleženci konference - zunanji in notranji ministri članic EU, Turčije, Jordanije, Libanona in držav Zahodnega Balkana - opredelili pet področij ukrepanja.

Ne spreglejte