Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2008,
13.15

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 31. 1. 2008, 13.15

8 let, 1 mesec

Premestitev Šurle grob napad na novinarsko avtonomijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zastopstvo Maga je izrazilo javni protest zoper premestitev nekdanjega v.d. odgovornega urednika tednika Silvestra Šurle iz uredništva Maga v uredništvo Total tedna.

Člani zastopstva so prepričani, da gre za povračilni ukrep uprave Dela zoper Šurlo, ker se je uprl kapitalsko-političnim pritiskom nadzornikov Dela.

"Gre za grob napad na novinarsko avtonomijo" Kot je v izjavi zapisal predstavnik zastopstva novinarjev Maga Igor Kršinar, gre pri predstavitvi za "grob napad na novinarsko avtonomijo ter ustavno pravico in svobodo javnega izražanja". Kot je zapisal, je Šurla na torkovem pogovoru s predsednikom uprave Dela Petrom Puhanom izrazil željo, da bi še naprej delal kot izvršni urednik na Magu. "Očitno pa Šurlova navzočnost na Magu za nadzorni svet Dela in Pivovarno Laško kot lastnico časopisne družbe predstavlja nevarnost za politično preurejanje in kapitalsko podreditev te revije, zato so ga s 1. februarjem 2008 premestili na novo delovno mesto," ugotavlja Kršinar. Šurla je potrdil, da bo s 1. februarjem uradno premeščen v uredništvo Total tedna, drugih izjav pa ni želel dajati.

O premestitvi Šurle bodo med drugim obvestili tudi mednarodno javnost V zastopstvu so prepričani, da premestitev pomeni povračilni ukrep uprave časopisne družbe Delo zoper Šurlo, ker se je uprl kapitalsko-političnim pritiskom predsednice in podpredsednika nadzornega sveta Andrijane Starina Kosem in Stojana Zdolška na uredniško politiko v času, ko je še vodil Mag. "O premestitvi nekdanjega vršilca dolžnosti odgovornega urednika, ki je branil novinarsko avtonomijo, bomo obvestili varuhinjo človekovih pravic, domačo in mednarodno javnost," je v imenu zastopstva novinarjev Maga še zapisal Kršinar.

Kot je znano, je Šurla v v zadnjem času v svojih javnih nastopih večkrat povedal, da sta Starina Kosem in Zdolšek nanj izvajala kapitalsko-politične pritiske. Pri tem naj bi od njega zahtevala, naj Mag piše in objavlja članke, ki bi zagovarjali kapitalske interese večinske lastnice Dela Pivovarne Laško.

Šurla je protestno izjavo podpisal s soglasjem nekaterih novinarjev Maga Kršinar je "na zahtevo odgovornega urednika Maga Vesa Stojanova in njegove namestnice Mateje Babič" na izjavo naknadno podal še dodatno pojasnilo. V njem je zapisal, da je protestno izjavo podpisal s soglasjem naslednjih novinarjev Maga: Silvestra Šurle, Nenada Glucksa, Biserke Karneže Cerjak in Brigite Ferlič Žgajnar.

Stojanov in Babičeva nekaterim Magovim novinarjem očitata manipulacijo

Odgovorni urednik Maga Veso Stojanov in namestnica odgovornega urednika Mateja Babič sta se odzvala na protestno izjavo, s katero je pet Magovih novinarjev protestiralo proti premestitvi Silvestra Šurla v uredništvo brezplačnika Total tedna. Po njunih navedbah je v izjavi manjšina zlorabila večino novinarjev na Magu.

"V redakciji Maga vsakodnevno soustvarja tednik povprečno dvajset ljudi" Kot sta v izjavi za javnost zapisala Stojanov in Babičeva, večina novinarjev v redakciji z izjavo, ki jo je javnosti poslal predsednik zastopstva novinarjev Maga, "ni bila niti povprašana in še manj seznanjena z javno izraženimi stališči". "V redakciji Maga vsakodnevno soustvarja tednik povprečno dvajset ljudi: poleg novinarjev (zaposlenih in honorarnih) fotografi, tehnični in likovni uredniki ter lektorji, ki si prizadevajo bralcem ponuditi profesionalno narejen izdelek, svojega dela za bralce pa ne dojemajo kot služenje lastnim interesom, še manj so pri tem odvetniki kakršne koli politike," sta zapisala.

Stojanov in Babičeva ne bosta dopustila, da manjšina zlorablja večino Sporočila sta tudi, da ne bosta dopustila, "da manjšina očitno zaradi osebnih težav zlorablja večino novinarjev in vseh ostalih zaposlenih in honorarnih sodelavcev na tedniku Mag s tem, ko jih s svojim ravnanjem in z zlonamernim povzročanjem konfliktov zavestno vpleta v nedopustno manipuliranje".

Ne spreglejte