Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Stela Mihajlović

Četrtek,
9. 5. 2024,
13.29

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

Natisni članek

občina razpis mestni avtobus koncesija avtobusi Jesenice

Četrtek, 9. 5. 2024, 13.29

1 teden, 3 dni

Območje občine Jesenice bo ostalo brez mestne avtobusne povezave

Stela Mihajlović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65
Jesenice | Občina je razpis, ki ga je pripravila na podlagi novega odloka o koncesiji za opravljanje avtobusne dejavnosti v letu 2023, objavila že trikrat, a brez uspeha. Zato nove koncesije ni mogla podeliti, so na občini zapisali v obvestilu za javnost. | Foto STA

Občina je razpis, ki ga je pripravila na podlagi novega odloka o koncesiji za opravljanje avtobusne dejavnosti v letu 2023, objavila že trikrat, a brez uspeha. Zato nove koncesije ni mogla podeliti, so na občini zapisali v obvestilu za javnost.

Foto: STA

Prejeli smo pismo zaskrbljenega bralca z Jesenic, ki nam je poslal sporočilo, da območe občine Jesenice ostaja brez avtobusnih povezav. "Kaj to pomeni za železarje in druge zaposlene z vseh strani mesta, ljudi na poti v bolnišnico, zdravstveni dom in občino, upravno enoto, srednješolce, študente in druge ljudi, ki si želijo do pokopališča na Blejski Dobravi, si lahko le predstavljamo," je zapisal v obvestilu. 

Z zapisa na uradni spletni strani občine Jesenice je razvidno, da mestni avtobus na njihovem območju ukinjajo preprosto zato, ker se na razpis za potencialnega avtobusnega prevoznika ni prijavil nihče. Občina je razpis, ki ga je pripravila na podlagi novega odloka o koncesiji za opravljanje avtobusne dejavnosti v letu 2023, objavila že trikrat  – prvega 1. junija lani –, a brez uspeha. Zato nove koncesije ni mogla podeliti," so zapisali.

Jeseniški župan Peter Bohinec je pri tem zatrdil, da bo medkrajevni javni linijski prevoz potnikov od Koroške Bele do Hrušice potekal nemoteno tudi po 1. juliju 2024 po ustaljenem voznem redu. Prav tako bodo do konca šolskega leta po običajnem voznem redu vozili šolski avtobusi, normalno pa bodo vozili tudi v naslednjem šolskem letu, miri župan.

Občina Jesenice je v postopku priprave novega modela za izvedbo krožnega javnega mestnega potniškega prometa, ki bo povezoval primestna naselja, kamor sodijo: Hrušica, Blejska Dobrava, Planina pod Golico, Javorniški Rovt in Tomšičeva ulica.

Koncesije po novem

Spomnimo, Slovenija je bila lani primorana prekiniti desetletja dolgo prakso nepreglednega podeljevanja koncesij avtobusnim prevoznikom, saj nacionalni predpisi, po katerih se je ravnala, niso upoštevali predpisov EU. Na to je opozarjalo tudi Računsko sodišče in opozarjalo tudi na kršenje načela konkurenčnosti, nediskriminatornosti in poštenosti postopkov. 

Tako je v začetku januarja lani ministrstvo za okolje, podnebje in energijo objavilo nov razpis za izbiro koncesionarjev, ki bi v Sloveniji izvajali linijske avtobusne prevoze.

 

Maribor
Novice Tudi mariborski mestni avtobusi zdaj na Googlovih zemljevidih
Dubrovnik
Novice Pri Dubrovniku ukradli mestni avtobus in povzročili prometno nesrečo
Graz, mestni prevoz, tramvaj
Novice Gradec načrtuje podzemno železnico, v Ljubljani pa …
Alenka Bratušek
Novice Bratuškova odredila revizijo projekta nadgradnje železniške postaje Jesenice
Ne spreglejte