Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 1. 2008,
14.21

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 3. 1. 2008, 14.21

8 let, 1 mesec

Novinarji Maga Stojanova pozivajo k odstopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novinarji tednika Mag v današnjem javnem pozivu novoimenovanega odgovornega urednika tednika Vesa Stojanova pozivajo k odstopu.

Opozarjajo, da niso soglašali z njegovim imenovanjem. Hkrati pozivajo novinarje vseh Delovih edicij, naj prispevajo podpise za začetek postopka za odpoklic Stojanova in Tomaža Prpiča s položaja članov nadzornega sveta časopisne hiše Delo. Stojanov poziva ni želel komentirati. Če že lastnik Dela Pivovarna Laško in njeni predstavniki v nadzornem svetu družbe niso sledili pozivu evropske novinarske federacije in novega odgovornega urednika niso imenovali v soglasju z novinarji, bi pričakovali, da bo to storil vsaj Stojanov, so zapisali novinarji Maga. Ob tem spominjajo, da je bil Stojanov med podpisniki peticije proti cenzuri in političnim pritiskom, "novinarji Maga pa smo se uprli politično in kapitalsko motiviranim pritiskom, ki sta jih nad uredništvom izvajala predsednica in podpredsednik nadzornega sveta Dela Andrijana Starina Kosem in Stojan Zdolšek".

Stojanov brez podpore uredništva

Stojanov ni dobil podpore niti enega člana uredništva z volilno pravico, opozarjajo Magovi novinarji, ki so od Stojanova pričakovali, da bo kot predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu časopisne hiše podprl njihov boj za novinarsko avtonomijo. Namesto tega je Stojanov "celo sprejel kandidaturo za novega odgovornega urednika Maga s strani nadzornega sveta, ki je kratil novinarsko avtonomijo".

Stojanov in Prpič v primeru Maga predstavljala interes delodajalcev V javnem pozivu novinarje vseh Delovih edicij pozivajo, naj začnejo postopek za odpoklic Stojanova in Tomaža Prpiča tako s položaja predsednika in podpredsednika sveta delavcev družbe Delo kot s položaja članov nadzornega sveta iz vrst zaposlenih. Po njihovem mnenju sta Stojanov in Prpič v primeru Maga predstavljala interes delodajalcev in nista protestirala zaradi politično in kapitalsko motiviranih pritiskov na tedanjega v.d. odgovornega urednika Maga Silvestra Šurlo.

Za odpoklic člana sveta delavcev je po zakonu potrebno predložiti pisno zahtevo najmanj 10 odstotkov delavcev z aktivno volilno pravico, česar pa novinarji Maga sami ne dosegajo, so pojasnili svoj poziv novinarskim kolegom.

Stojanov poziva novinarjev Maga ni želel komentirati.

Ne spreglejte