Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 5. 2021,
14.37

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

139

Natisni članek

Siol plus mediji veleposlanik izraelski film RTV Slovenija

Sreda, 19. 5. 2021, 14.37

2 leti, 11 mesecev

Na TVS skušajo umiriti konflikt ob očitkih o cenzuri izraelskega veleposlanika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

139

Manica Janežič Ambrožič | Odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Manica Janežič Ambrožič zavrača očitke o kakršnikoli cenzuri. | Foto STA

Odgovorna urednica informativnega programa TV Slovenija Manica Janežič Ambrožič zavrača očitke o kakršnikoli cenzuri.

Foto: STA

Po naših informacijah so se novinarji TV Slovenija dopoldne pogovarjali o podpori odgovorni urednici informativnega programa TV Slovenija Manici Janežič Ambrožič, ki je prepovedala objavo daljšega pogovora z izraelskim veleposlanikom za Slovenijo Eyalom Selo v oddaji Odmevi. Neuradno jih je na sestanku, ki je potekal s pomočjo spleta, na katerem novinarja, ki je pripravil intervju z veleposlanikom, ni bilo, za podporo prosila kar urednica sama.

Na vprašanje, ali drži, da so novinarji začeli zbirati podpise v podporo Janežič Ambrožičevi, so iz izvršnega odbora aktiva novinarjev informativnega programa TV Slovenija po objavi članka sporočili, da to ne drži. 

Po informacijah iz televizije pa je bil po dopoldanskem pogovoru z novinarji pozneje opravljen še pogovor z direktorico televizije Natalijo Gorščak, na katerem so bili vsi, vpleteni v konflikt, in tam so dosegli dogovor, da bodo poskusili umiriti položaj ter da javno konfliktov ne bodo več zaostrovali. 

Janežič Ambrožičeva je pojasnila, da je bil novinar Nejc Krevs povabljen na sestanek, na katerem je novinarje prosila za podporo. Dodala je, da bo v prihodnjih dneh na spletni strani rtvslo.si v celoti objavljen že posneti intervju z izraelskim veleposlanikom, zadolženim za Slovenijo, in s predstavnikom Palestine. Oba pogovora bosta v celoti objavljena tudi na programu TV SLO 3.

"Očitke o kakršnikoli cenzuri zavračam. V petek, 14. maja, je bil na jutranjem uredniškem sestanku urednikov informativnega programa TV SLO sprejet dogovor, da bomo v Odmevih objavili daljši pogovor s slovensko veleposlanico v Izraelu in vest z izjavo veleposlanika Izraela. Takšno vsebino smo tudi objavili," je pojasnila Janežič Ambrožičeva.

Po neuradnih informacijah iz RTVS je v aktivu novinarjev večina podprla odgovorno urednico Manico Janežič Ambrožič. Predstavniki novinarskega aktiva bodo v dogovoru z njo, tako je slišati med novinarji, napisali pismo podpore. Na vprašanja v času odločanja o podpori urednici, ali ne bi bilo modro za mnenje vprašati tudi novinarja in urednikov, ki so slišali zahtevo urednice, da prispevek ne sme biti objavljen, kot je pripravljen, pa naj ne bi bilo odgovora.

Na pritisk, ki ga je bil deležen, je novinar Krevs opozoril v pismu programskemu svetu RTV Slovenija. Poudaril je, da je bil z urednikom oddaje Odmevi Valentinom Arehom dogovorjen, da pripravi prispevek, v katerega bo vključil veleposlanika Izraela Eyala Selo, ki je govoril o aktualnih spopadih med Izraelci in Palestinci.

Novinar: Ne želim si pritiskov in cenzure

Kot je zapisal, ga je kasneje, ko je bil prispevek že pripravljen, Areh obvestil, da ga ne more objaviti, ker je tako zahtevala odgovorna urednica informativnega programa Manica Janežič Ambrožič, ta pa je novinarju pojasnila, da je objava prispevka z veleposlanikom nedopustna, saj naj bi bila predstavljena le ena plat zgodbe.

Novinar je v pismu poudaril, da je bil v isti oddaji predvajan prispevek z mnenji obeh strani, zato bi bila ekskluzivna izjava veleposlanika dodana vrednost v oddaji in bi omogočila, da si gledalec zagotovi širšo sliko položaja. Kot je še zapisal, si v prihodnje želi, da takšnih pritiskov, še več cenzure, ne bi doživljal, saj je kot novinar zavezan k verodostojnosti, etičnosti in odgovornosti do gledalcev. 

Kaj pravi veleposlanik?

"Lahko rečem le to, kar vem. Podal sem obširen intervju. Mislim, da je bil predvajan le 30-sekundni izsek. To je vse, kar vem. Bil bi vesel, če bi objavili več," pa je zaplet v intervjuju za Siol.net komentiral izraelski veleposlanik. Celoten pogovor z njim si lahko preberete tukaj: 

Ejal Sela
Novice Izraelski veleposlanik ekskluzivno o tem, kaj se mu je zgodilo na RTV Slovenija
Ne spreglejte