Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 1. 2008,
12.05

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 4. 1. 2008, 12.05

8 let, 1 mesec

Možna tudi blokada pristopnih pogajanj s Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če Hrvaška ne bo spoštovala zavez, ki jih je glede uveljavitve ERC dala članicam EU, obstaja tudi možnost blokade pristopnih pogajanj, je dejal slovenski premier Janez Janša.

Poudaril je, da bi bila to bolj kot poteza Slovenije ali EU prostovoljna odločitev Hrvaške, ki je pristala na pogoje, zdaj pa jih ne izpolnjuje. Slovenija po njegovih besedah upošteva trenutno stanje na Hrvaškem in pričakuje, da bo nova hrvaška vlada vprašanje ERC rešila po zaprisegi. Edina rešitev je, da Hrvaška drži besedo in spoštuje dogovor z Italijo, Slovenijo in EU iz leta 2004, razen če se bodo vsi strinjali s predlogom kakšne druge rešitve, je poudaril Janša. Za Slovenijo je rešitev iz leta 2004 "dobra in sprejemljiva in jo bomo upoštevali še naprej", je zatrdil slovenski premier in od 1. januarja tudi predsedujoči EU Janša. Morebitnega predloga druge rešitve Slovenija sicer še ni prejela. Ob tem je premier znova opozoril, da rešitve v nedogled ne bo moč prelagati in da je na potezi Hrvaška, ne pa Slovenija ali Evropska komisija.

Hrvaška mora problem rešiti takoj, ko bo oblikovana nova vlada

Rok za slovensko vlado je enak kot za Evropsko komisijo, torej mora Hrvaška problem rešiti takoj, ko bo oblikovana nova vlada in bo sabor lahko sprejemal takšne odločitve, je poudaril premier. "Slovenija nikoli ne bo pristala, da jo položaj predsedujoče odmakne od tega, da bi branila svoje legitimne nacionalne interese. Če je kdo računal na to, se je zmotil," je bil odločen Janša.

Če Hrvaška ne bo spoštovala zavez, ki jih je glede uveljavitve ekološko-ribolovne cone (ERC) dala članicam Evropske unije, po besedah premiera obstaja tudi možnost blokade pristopnih pogajanj. Janša je poudaril, da bi bila to bolj kot poteza Slovenije ali EU prostovoljna odločitev Hrvaške, ki je pristala na pogoje, zdaj pa jih ne izpolnjuje.

Zaprtje meje ne bi rešilo ničesar

Napovedal je, da bo Slovenija v vmesnem času povrnila morebitno škodo, ki bi jo zaradi uveljavitve ERC tudi za članice unije utrpeli slovenski ribiči.

Stanje v Jadranskem morju se s 1. januarjem, ko je Hrvaška uveljavila ERC, za slovensko vlado ni v ničemer spremenilo in v ničemer ne posega v suverene pravice Slovenije v Jadranskem morju in v nobeni točki ne more prejudicirati kakršnekoli rešitve o meji na morju med Slovenijo in Hrvaško, je zatrdil Janša. Slovenija zato ribičem ali policiji ni dala novih navodil za ravnanje v slovenskem morju, saj bi po besedah Janše to pomenilo, da sprejema vsiljeno stanje.

Glede morebitnih ukrepov, ki bi jih Slovenija lahko sprejela proti Hrvaški, kot sta zaprtje meje ali odpoklic veleposlanikov, pa je premier dejal, da takšni ukrepi ne bi rešili ničesar.

Janša je zaplet z ERC označil za "zgodbo o verodostojnosti"

Janša je zaplet z ERC označil za "zgodbo o verodostojnosti". Ob tem je spomnil, da to ni prvi tovrsten dogodek in povzel "zgodovino" podobnih zapletov, v katerih Hrvaška ni držala besede - t.i. sporazum Drnovšek-Račan, odločitev, da bo o vprašanju nekdanjih varčevalcev Ljubljanske banke v Zagrebu odločal Mednarodni denarni sklad in brionsko izjavo o izogibanju incidentom. Razlika med prejšnjimi dogodki in vprašanjem ERC pa je v tem, da so bili omenjeni trije zapleti v dvostranskih odnosih, tokrat pa gre za problem med Hrvaško in EU, je poudaril Janša.

MZZ zavrača očitke o omahljivosti in popustljivosti glede ERC Zunanje ministrstvo je zavrnilo obtožbe nekaterih slovenskih politikov, objavljene v medijih, glede neodločnosti in popustljivosti slovenske vlade pri vprašanju hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC). Tovrstni očitki so po pisanju MZZ "v celoti neutemeljeni". Vprašanje ERC je namreč prav po zaslugi odločne politike Slovenije znotraj EU postalo del odnosov med Hrvaško in EU, tako da sedaj vseh 27 članic EU solidarno ščiti interese, ki dejansko zadevajo predvsem Slovenijo in Italijo.

Sanader ne verjame v zastoj hrvaških pristopnih pogajanj z EU

Mandatar za sestavo nove hrvaške vlade Ivo Sanader se je odzval na besede slovenskega premiera Janeza Janša. Na novinarsko vprašanje, kako bo nova vlada ukrepala glede ERC, je Sanader pojasnil, da so s partnerji ostali pri istem stališču: da je treba nujno zaščititi pravico Hrvaške do uveljavitve ERC, vendar pa tudi njen vstop v EU. Sanader je še napovedal nadaljevanje dialoga glede ERC z Evropsko komisijo, Italijo in Slovenijo, ter dodal, da ne verjame, da bo uveljavitev ERC upočasnila pogajanja z EU.

Sanader je o tej temi spregovoril na novinarski konferenci po večurnih pogovorih, na katerih so njegova Hrvaška demokratska skupnost (HDZ) ter Hrvaška socialno-liberalna stranka (HSLS) in Hrvaška kmečka stranka (HSS) potrdile končno verzijo koalicijskega sporazuma.

Ne spreglejte