Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2019,
16.10

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

6

Natisni članek

Kranj parkiranje Pravni nasvet Pravni nasvet

Četrtek, 24. 1. 2019, 16.10

3 mesece, 3 tedne

PRAVNI NASVET: PARKIRANJE

Kako kaznovati stanovalce bloka, ki ne upoštevajo dogovora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

6

Varuh parkirišča. | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Stanovalci bloka v Kranju so sprejeli sklep, da se pred vhodom ne parkira več kot eno uro. Ker določeni stanovalci tega dogovora ne upoštevajo, predstavnika stanovalcev zanima, kaj je treba storiti, da se jih kaznuje.

Pozdravljeni,

na letnem sestanku stanovalcev bloka na Medetovi ulici 1 v Kranju smo sprejeli sklep, da se pred vhodom v blok ne parkira več kot eno uro. Določeni stanovalci kljub večkratnim prošnjam tega ne upoštevajo in parkirajo avto pred vhod.

Kot predstavnika stanovalcev me zanima, kaj je treba storiti, da se kaznuje te, ki kljub dogovoru nepravilno parkirajo.

V pričakovanju odgovora vas lepo pozdravljam.

 Če imate tudi vi vprašanje za pravnike, pišite na pravninasvet@tsmedia.si.

Odgovor na vaše vprašanje je odvisen od vsebine pogodbe o medsebojnih razmerjih (v nadaljevanju: pogodba), če ta obstaja, in od tega, ali je s sprejetjem sklepa prišlo do spremembe te pogodbe. V vsakem primeru vam svetujemo, da se glede vašega vprašanja obrnete na upravnika, če ga imate, ker je njegova obveznost, da skrbi za izvedbo sklepov. Če upravnika nimate, vam svetujemo, da pomoč poiščete pri odvetniku po vaši izbiri.

hrup sosedje
Novice Kaj storiti, če sosed ob neprimernem času povzroča hrup? #PravniNasvet

V nadaljevanju vam bomo na kratko predstavili vaše možnosti.

Če s sprejetjem sklepa niste spremenili vsebine pogodbe, lahko etažni lastniki, pri čemer vam tega ni treba storiti vsem skupaj, ukrepate proti stanovalcem, ki kršijo svoje obveznosti. Etažni lastniki lahko proti kršitelju uveljavljate tožbo zaradi motenja posesti ali lastninsko tožbo.[1] Odločitev o izbiri pravnega sredstva je odvisna od več dejavnikov, ki jih ne poznamo, zato ne moremo natančneje navesti, katero pravno sredstvo bi bilo primernejše. Pri tem vam bo najbolje pomagal odvetnik, ki bo imel na voljo vse podatke. Za drugačno kaznovanje ni pravne podlage.

Če ste s sprejetjem sklepa spremenili pogodbo, je treba najprej ugotoviti, ali sklep izpolnjuje določene pogoje ali ne. Če ste sklep sprejeli v pisni obliki in s soglasjem vseh stanovalcev, je vaš položaj enak, kot v primeru, če ne gre za spremembo pogodbe. Če sklep ne izpolnjuje navedenih pogojev, pa pravnega varstva nimate, razen če iz pogodbe ne izhaja kaj drugega. Vsebina pogodbe nam ni znana, zato ne moremo podati natančnejšega odgovora.

Ne glede na vsebino oziroma vrsto sklepa je na podlagi prve alineje četrtega odstavka 118. člena Stvarnopravnega zakonika (Uradni list RS, št. 87/02 in 91/13) obveznost upravnika, da izvaja vse sklepe etažnih lastnikov. Upravnik mora skrbeti, da je odločitev etažnih lastnikov veljavno sprejeta, in storiti mora vse, kar je treba storiti za uresničitev takšne odločitve.[2] Zato svetujemo, kot že navedeno, da se v vsakem primeru obrnete na upravnika, saj je njegova zakonska obveznost, da poskrbi, da se sklep izvede, ali pa na odvetnika po vaši izbiri.

Urška Kupec, magistrica prava z opravljenim PDI, študentka doktorskega študija prava

oporoka
Novice Ali moram v oporoki navesti vsako posamezno imetje? #PravniNasvet

[1] M. Juhart, Svarnopravni zakonik s komentarjem, Uradni list Republike Slovenije, Ljubljana, 2016, str. 686.

[2] Ibidem, str. 698.

Humanitarno društvo Pravo za VSE je ekipa mladih pravnikov, ki strokovno in brezplačno pomaga odgovoriti na pravna vprašanja.

Ekipa Prava za VSE brezplačno svetuje prek spleta na obrazcu, ki ga najdete na njihovi spletni strani, ali na povezavi: http://www.pravozavse.si/zastavi-vprasanje/, osebno v Mariboru vsako sredo od 18. do 20. ure na Univerzi v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, dvorana Severni stolp, osebno na Ravnah na Koroškem vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v društvenih prostorih nad Havano Ravne, Prežihova ulica 7, 2393 Ravne na Koroškem, ter osebno v Črenšovcih vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v prostorih občine, na naslovu Prekmurske čete 20, 9232 Črenšovci.

Na njihovi spletni strani tudi dvakrat mesečno objavljajo pravne članke in na njihovih družbenih omrežjih (https://www.facebook.com/pravozavse.si/ ali https://www.instagram.com/humanitarnodrustvopravozavse/) kratke pravne nasvete vsak teden.
Če imate tudi vi vprašanje za pravnike, pišite na pravninasvet@tsmedia.si.
Ne spreglejte