Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 1. 2008,
8.19

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 3. 1. 2008, 8.19

8 let, 1 mesec

ERC bo nadzirala hrvaška vlada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dokler ne bo zaživela obalna straža v okviru hrvaške vojaške mornarice, bo nadzor nad hrvaškim ERC v Jadranu nadzorovala koordinacija ministrstev in pristojnih inšpekcij.

Gre za pristojne inšpekcije za usklajevanje in opravljanje nadzora in zaščite notranjih voda, teritorialnega morja in ERC, je povedala tiskovna predstavnica hrvaškega ministrstva za morje, turizem, promet in razvoj Marina Halužan.

Ko bo obalna straža vzpostavljena, bo nadzorovala ERC, medtem ko bo koordinacija še naprej nadzirala hrvaške notranje vode in teritorialnega morja, je pojasnila Halužanova. Dodala je, da je za vzpostavitev obalne straže pristojna vlada, ki predsedniku države predlaga tudi poveljnika obalne straže. Hrvaška naj bi novo vlado dobila, po ustanovni seji sabora 11. januarja.

Manjka še nekaj zakonskih aktov Sicer je za zagon hrvaške obalne straže potrebno sprejeti še nekaj zakonskih aktov, ki se nanašajo predvsem na način njenega delovanja, so sporočili z ministrstva za morje, turizem, promet in razvoj. Ni še znano niti kje bo sedež obalne straže. Po prvotnih ugibanjih, da bo na Reki ali v Splitu, so mediji omenjali skorajda vsa večja mesta na hrvaški obali.

V koordinaciji za usklajevanje in opravljanje nadzora in zaščite notranjih voda, teritorialnega morja in ERC, ki jo je vlada vzpostavila leta 2005, so ministri za morje, notranje zadeve, obrambo, finance, varstvo okolja in kmetijstvo. Operativno delo opravlja strokovno telo, ki ima na voljo nekaj več kot 100 različnih plovil iz sestave obstoječih flot omenjenih ministrstev.

Bodo šli v nabavo večjih ladij za nadzor ERC? Na ministrstvu za morje so napovedali projekt, po katerem naj bi letos obnovili ladje iz nekaterih luških kapetanij, niso izključili niti možnosti nabave večjih ladij za nadzor ERC. Hrvaško notranje ministrstvo je konec leta 2006 začelo izvajati program izdelave novih enajstih ladij za potrebe pomorske policije.

Sanader: ERC v veljavi in se bo izvajal

Dosedanji hrvaški premier in mandatar Ivo Sanader je v sredo zvečer spregovoril o zaščitni ekološko-ribolovni coni (ERC). Sanader je poudaril, da je ERC s 1. januarjem začel veljati za članice EU in da ga bo Hrvaška tudi izvajala. Hrvaška vojaška mornarica pa je danes dopoldan pri otoku Visu zajela italijansko ribiško ladjo in jo pospremila do pristanišča.

Zajeli italijansko ribiško ladjo Hrvaško obrambno ministrstvo je danes potrdilo, da je patruljna ladja hrvaške vojaške mornarice "Šolta" pri otoku Palagruža davi, nekaj pred šesto uro, zajela italijansko ribiško ladjo "Antonio Madre". Ladja se je nahajala znotraj hrvaškega teritorialnega morja približno 2,7 navtičnih milj severovzhodno od otoka. Dodali so, da je italijanska ladja poskušala zapustiti hrvaške teritorialne vode, vendar se je ustavila po vnovičnih opozorilih po radijski zvezi.

Sanader: Ruplova izjava priča o zrelosti Slovenije

Torkovo izjavo ministra Rupla, da je Slovenija v zvezi z ERC "pripravljena ali celo dolžna počakati, da se (hrvaški) parlament konstituira", ter dati Hrvaški "še eno možnost, da nekaj ukrene", je Sanader ocenil kot dobro. Kot je dejal, ta izjava "priča o zrelosti Slovenije" kot predsedujoče EU. Obenem je sicer napovedal izvajanje ERC, hkrati pa tudi nove pogovore o tem vprašanju s Slovenijo, Italijo in Evropsko komisijo.

Hrvaški mediji so po poročanju Radia Slovenija v minulih dneh sicer poročali, da se na morju zaenkrat ni nič dejansko spremenilo, da obalna straža še ne obstaja ter da tudi drugi organi, ki naj bi bili zadolženi za nadzor območja ERC, nimajo nikakršnih novih navodil v zvezi s tem.

LDS vlado in DZ poziva k takojšnjemu ukrepanju glede ERC

Liberalna demokracija Slovenije je v današnjem sporočilu za javnost z zaskrbljenostjo opozorila na trenutno aktualno vprašanje uveljavitve hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) tudi za članice EU.

Slovensko vlado in parlament je pozvala k takojšnjemu odločnejšemu zastopanju slovenskih nacionalnih interesov ter zahtevala razveljavitev hrvaškega zakona o ERC, kljub temu da se ta trenutno ne izvaja.

NSi: Hrvaški ERC grob poseg v slovensko suverenost

Hrvaška enostranska uveljavitev zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranskem morju tudi za članice EU in hrvaški ignorantski odnos do opozoril Slovenije, Italije in institucij EU predstavlja grob poseg v suverenost Slovenije, zato takšno ravnanje Hrvaške ni sprejemljivo, menijo v Novi Sloveniji (NSi).

Uveljavitev ERC po njihovem mnenju ni dvostransko vprašanje med Slovenijo in Hrvaško, temveč gre za dejanje, usmerjeno proti vsem članicam EU. Hrvaška si z enostransko uveljavitvijo ERC sama zapira vrata na poti v EU in sama zaustavlja pogajalski proces, meni NSi.

Tudi ostale stranke proti ERC

Na hrvaško uveljavitev zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) tudi za članice EU so se danes odzvale še stranke SDS, SD, Desus in Zares. Poslanec SDS Jožef Jerovšek je v imenu svoje stranke napovedal, da bodo proti Hrvaški začeli teči postopki, če sabor na svoji prvi seji v novem sklicu ne bo sprejel ukrepov v skladu z zavezami Hrvaške do EU. Predsednik največje opozicijske stranke SD Borut Pahor pa je danes kot evropski poslanec na Evropsko komisijo naslovil vprašanje glede uveljavitve ERC.

"Hrvaška se bo morala odločiti. Ali ima interes za pospešen vstop v EU ali pa se bo še naprej obnašala tako, kot da je mednarodne obveznosti ne zavezujejo in bo ravnala samovoljno. V tem primeru je izgubila zaveznika ne samo v Sloveniji, ampak tudi v EU," je po poročanju Radia Slovenija dejal Pahor.

V Luki Koper ne pričakujejo težav

V Luki Koper po hrvaški razglasitvi ERC tudi za države članice EU doslej niso opazili nikakršnih sprememb in tudi v bodoče zaradi tega ne pričakujejo težav. Odgovorni za stike z javnostjo v luki Sebastijan Šik je danes dejal, da sicer ne vedo, v kolikšni meri bi Hrvaška pravila cone lahko izvajala, vendar obstajajo tudi alternative, npr. pot po italijanski strani Jadranskega morja, zato v luki ne pričakujejo težav.

Bruselj: Rešitev za ERC nujna takoj, ko bo nova hrvaška vlada Ključno pri vprašanju zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu je, da se "rešitev najde takoj po oblikovanju nove vlade na Hrvaškem", je danes v Bruslju poudarila tiskovna predstavnica Evropske komisije Christiane Hohmann. Le tako se lahko namreč Hrvaška izogne negativnim posledicam na pogajanja za članstvo v Evropski uniji, je ponovila stališče Evropske komisije, ki ga je komisar za širitev Olli Rehn nazadnje posredoval v nedeljo.

Ne spreglejte