Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 5. 2015,
14.04

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

startup intervju

Torek, 12. 5. 2015, 14.04

7 let, 3 mesece

Prihaja 27-letni Američan, ki želi iz slovenskih startupov narediti milijardna podjetja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iz katerih sektorjev bodo zrasli naslednji milijardni startupi in zakaj v Silicijevi dolini obožujejo ameriško serijo Silicon Valley.

Evropski pospeševalniki so seveda nastali večinoma veliko pozneje kot ameriški, večina jih je bila rojena v zadnjih dveh letih. Se pa evropski pospeševalniki soočajo s problemom iskanja vzdržnega poslovnega modela. Vprašanje je torej, ali je 500 startups dobičkonosen? Da (več podrobnosti o poslovnem modelu 500 Startups si preberite v spodnjem okviru).

V Slovenijo prihajate, ker iščete zanimive startupe. Kakšna podjetja iščete? Startupi že morajo beležiti rast. Ni nujno, da rast prihodkov, kar je sicer zelo zaželeno, ampak rast števila uporabnikov, strank … Rast pa mora biti vsaj 20-odstotna. Seveda morajo že imeti ujemanje produkta in trga, torej da vedo, kdo so njihovi kupci, koliko so pripravljeni plačati za njihovo storitev/produkt …

Zakaj vas t. i. zgodnji startupi ne zanimajo? Predvsem ker pospeševalnik ne more veliko pomagati podjetjem, ki so šele na idejni oziroma prototipni fazi. Preprosto rečeno, pospeševalnik startupu ne more pomagati, da pride od 0 do 1. Lahko pa pomaga startupu, da pride od 1 do 100.

Glede na to, da ste ta teden v Sloveniji, me zanima, kako naj do vas pristopijo slovenski startupi, ki bi svojo idejo razvijali v okviru 500 Startups? Na začetku bi prosil, da se prijavijo prek spletne strani pospeševalnika. Ko bodo to storili, me lahko ustavijo na konferenci, lahko pa mi pošljejo tudi elektronsko sporočilo na dominic@500startups.com.

Par besed sva že spregovorila o tem, kakšna podjetja sprejemate. Bi pa rad od vas izvedel še številke. Torej, koliko kupcev, uporabnikov, kakšna mora biti prodaja …? Težko je dati generalni odgovor, saj se razlikuje od sektorja do sektorja. Če podjetje posluje z drugimi podjetji, je število strank veliko manjše od recimo razvijalcev aplikacij. V pospeševalnik smo recimo v zadnjem krogu sprejeli podjetje, ki je imelo samo eno stranko. Je pa ta bila največji igralec na njihovem trgu in za nas je to bilo dovolj.

Če se vašemu pospeševalniku želi pridružiti startup, ki je že prejel semensko investicijo, je to plus ali minus? Odvisno od pogodbe, ki jo ima z angelskim investitorjem. Na splošno bi rekel, da je obstoj semenske investicije velik plus, ker nam to pokaže, da je že nekdo ocenil, da ima startup potencial na trgu.

Katere industrije so trenutno najbolj vroče za startupe? Bom vprašal drugače: startupe iz katerih industrij sprejemate v 500 Startups? Poizkušamo čim manj diskriminirati. Veliko sektorjev nas zanima. Če poslovna priložnost obstaja, nimamo pomislekov. Trenutno pa nam najbolj mešajo domišljijo platforme za marketing, internet stvari … Edino, kar nas ne zanima, so startupi, ki delujejo na področju lifestyla.

Iz katerega sektorja bodo zrasla naslednja milijardna podjetja? Težko je reči, zagotovo pa bodo v naslednjih petih letih vladale različne spletne platforme. Predvsem, ker bodo združevale milijone ljudi. Veliko priložnosti pa vidim tudi v razvoju mobilnih aplikacij, ki se bodo osredotočale na posameznika. Kot primer lahko uporabim kar samega sebe. Trenutno imam na svojem pametnem mobilniku 350 različnih aplikacij. Kar je kaos. Zato pričakujem razvoj aplikacij, ki bodo primarno povezava med mano, uporabnikom in drugimi aplikacijami. Te nove aplikacije bodo združevale obstoječe in meni kot uporabniku poenostavile uporabo.

Pri tem je verjetno pomembna predvsem vpeljava umetne inteligence v aplikacije? Seveda. Lep primer vsega tega je startup Evii, ki je trenutno del naše družine. Podjetje razvija platformo, ki se bo na eni strani povezala s pametnimi napravami v vašem domu …, na drugi strani pa z aplikacijami vašega pametnega mobilnika ali tablice in vam omogočala čim preprostejšo uporabo novih orodij. Poleg tega se bo programska oprema ves čas učila o vas in posledično bo izkušnja uporabe skozi čas narasla.

Zelo znani ameriški podjetnik in investitor Peter Thiel že nekaj časa trdi, da tehnološka revolucija zadnjega desetletja ni prinesla pravzaprav nič novega. Geslo njegove investicijske hiše je, "da smo želeli dobiti avtomobile, ki letijo, namesto tega pa smo dobili komunikacijo v 140 znakih". Se strinjate s tem? Težko se je ne strinjati s Thielom, ker je eden izmed briljantnejših ljudi na svetu. Pri tem vprašanju je treba najprej pogledati, kako definirate "nič novega". Po mojem mnenju se je v zadnjih letih zgodilo veliko odličnih stvari. Sicer še nimamo letečih avtomobilov, ampak to ne pomeni, da inovacije zadnjih let nimajo velika vpliva na človeško družbo.

V zadnjem času se veliko govori, da Silicijeva dolina izgublja svojo dušo, da ni več sodelovanja med akterji ekosistema. Da je dolina postala korporativna utrdba. Je to res? S tem se ne bi strinjal. Kultura medsebojne pomoči ter kultura "od 0 do 1" je še vedno zelo prisotna v Silicijevi dolini. Denar ni metrika, s katero se meri uspeh, temveč je to sprememba, ki jo podjetje povzroči. Torej kakšen je pravzaprav smisel našega posla, koliko ljudem smo pomagali … Denar je večinoma le rezultat vsega. Nismo kot bančni sektor. Poleg tega v Silicijevi dolini narašča tudi število socialnih podjetij, ki rešujejo prave probleme in niso kot Twitter ali Facebook …

Poznate nanizanko Silicone Valley, ki jo predvaja HBO? Seveda, obožujem jo.

Pa prikazuje realno dogajanje v dolini? (smeh) Vse je seveda preveč napihnjeno. Kar je popolnoma razumljivo, saj ljudje nočejo gledati dolgočasnih stvari. Moje življenje ali življenje mojih znancev ne ustreza temu, kar se dogaja v nanizanki. Je pa veliko stvari, s katerimi se lahko poistovetim. In zato jo tudi obožujem.

V 500 Startups imate startupe z vsega sveta. Kakšne so danes razlike med startup podjetniki iz različnih celin? Od Evrope pa do Azije … Težko bi rekel, da so velike razlike med samimi podjetniki. Pri evropskih bi sicer izpostavil več znanja in izkušenj iz področja kanalov prodaje in distribucije. Predvsem zaradi velikosti trgov in ker nimajo na voljo veliko rešitev, ki nam lajšajo življenje v ZDA. Kot primer bi izpostavil oglase prek spletne platforme Facebook, ki so v ZDA zelo popularni in učinkoviti, medtem ko morajo podjetniki v Evropi posegati po drugih sredstvih za marketing.

Prvič prihajate v Slovenijo? Da.

Kaj veste o državi? Ne veliko. Razen da imate dinamičen startup ekosistem, lepo naravo in bogato kulturo sodelovanja …

Imate kakšna pričakovanja? Da bom razširil obzorja in se učil od zanimivih ljudi.

Kaj pa bi radi poudarili Slovencem? To, kar rečem vsem startupom. Ne dovolite, da produkt "ugrabi" rast vašega podjetja, ampak naj rast podjetja "ugrabi" produkt. Torej ves čas komunicirajte s trgom ter kupci in njihova sporočila vzemite resno.

Pa še zadnje vprašanje. Je Nika vaš vzdevek? (smeh) To je v bistvu smešna zgodba. Nika je moje pravo ime, vendar so v bolnišnici menili, da je prišlo do napake, ker je Nika žensko ime. In tako sem postal Dominic.

Ne spreglejte