Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
18. 10. 2011,
9.24

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 18. 10. 2011, 9.24

8 let, 1 mesec

Samsung GT-B 2710

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po letih zadovoljevanja potreb navdušencev nad modernimi tehnologijami se je Samsung spomnil tudi na alpiniste, rudarje in brodolomce ter jim postregel z robustnim modelom GT-B 2710.

Mobilni terminator Ekstremno poreklo Samsunga izdaja že pogled na zadnjo stran, ki je videti kot vhod v podzemni bunker. Pokrovček baterije je namreč zaklenjen z vrtljivim cilindrom, ki ga je treba obrniti s pomočjo kovanca (za en ali dva centa, ostali so že predebeli) ali nohta, a slednje možnosti se raje ne poslužujte prepogosto, saj je mehanizem precej tog. Razlog za takšno zapletenost je seveda zagotavljanje vodotesnosti – model 2710 navedoma nima težav z delovanjem v vodi, v kolikor globina ne preseže enega metra. Ker smo bili precej skeptični glede mešanja Samsunga s kakršnokoli tekočino, se v tovrstno testiranje nismo spuščali, lahko pa na spletu najdete mnoštvo posnetkov, ki dokazujejo, da je odporen ne le na vodo, temveč tudi na pivo in celo bencin!

Certifikat IP67, s katerim je mobilnik opremljen, zagotavlja, da bo preživel vse vrste fizičnega maltretiranja. V luči nedavnih protestov proti divjemu kapitalizmu seveda nismo izpustili priložnosti za izživljanje nad produktom le-tega in Samsung jo je pošteno skupil. Ker mu nekajdnevno metanje po tleh, brcanje, kotaljenje po blatu in pesku ni prišlo do živega, smo razmišljali celo o tem, da bi trdoživega pesjana na bližnjem gradbišču zabrisali pod valjar. Na koncu je le prevladal razum, zato smo zaključili, da mobilnik GT-B 2710 na področju kljubovanja gravitaciji in vremenskim razmeram trenutno nima tekmeca.

Baterija ali jedrski reaktor? Po prvem polnjenju lahko polnilec pospravite, saj ga boste potrebovali šele čez kakšen teden, če pa ste uporabnik, ki telefon dnevno uporablja manj kot tri minute, pa šele ob naslednjem solsticiju. Šalo na stran, Samsung s polno baterijo v pripravljenosti zdrži kar 600 ur, neprekinjeno pa bi se lahko, preden bi baterija konec storila, pogovarjali prek 1100 minut (seveda upoštevajoč dejstvo, da primarno koristite 2G omrežja – ob uporabi 3G so številke nekoliko nižje, približno 500 ur v pripravljenosti in cca. 450 minut pogovorov). Številke naredijo napravo privlačno za ekstremneže, ki radi s šotorom in čutarico za teden dni izginejo v goščavo ali v planine.

Kako se obnese kot fotoaparat?

Fotoaparat ne bo pobiral nagrad O fotografskih zmogljivostih modela GT-B 2710 ni vredno izgubljati besed, saj je jasno, da je vgrajen zaradi modernih smernic in je sam sebi namen. 2 MP ločljivosti in povprečno kakovosten objektiv sta sicer dovolj, da med kampiranjem, če je res sila, napravite fotografijo ali dve, za postavljanje po Facebooku pa raje uporabite slike, narejene z namenskim fotoaparatom. Pohvalno je sicer, da je mogoče s telefonom posneti panoramsko fotografijo, a kaj, ko je najvišja ločljivost le-te omejena na ubožnih 1072 x 207 pik! Samsung videoposnetke snema le v načinu VGA, a imajo ti za razliko od fotografij znatno manj šuma in so čisto gledljivi. Slika se med snemanjem ne zatika, kar je hiba mnogih preprostih in poceni telefonov drugih proizvajalcev.

Kako se obnese kot kamera?

Pritiklin polna malha Ob poglobitvi v funkcije in pripomočke, ki jih ponuja 2710, boste prijetno presenečeni. Od dotičnega mobilnika, ki cilja na relativno ozek krog specifičnih uporabnikov, bi namreč pričakovali le možnosti za klic in sporočilo SMS, pa izvlečni švicarski nož in laserski namerilnik za lovsko puško. Dobimo mnogo več, izpostavitve vredni pa so predvsem predvajalnik glasbe, ki igra glasno in jasno, pregledovalnik Microsoft Office in OpenOffice dokumentov in PDF datotek, navigacija (ki za prikaz poti uporablja Google Maps), kompas in števec korakov. Prisotne so tudi hitre bližnjice do socialnih omrežij Facebook, Twitter in nekaterih drugih, katerih uporaba pa je zaradi majhnosti zaslona pogojena z veliko pritiskanja smernih tipk in nenehnim približevanjem pogleda. Na zgornjem delu ohišja najdemo ročaj, s katerim lahko telefon pripnemo na obesek za ključe (sicer ne vemo, če bi kdo pri zdravi pameti to storil) ali na nahrbtnik, tam pa je tudi LED svetilka, ki je ravno dovolj močna, da sredi noči najdemo pot domov iz gostilne.

Rambo bi ga zagotovo kupil Kakšnega lastnika torej išče Samsung GT-B 2710? V širokem loku se mu izognite vsi, ki na prvo mesto postavljate zunanjost, saj vam pogled nanj ne bo orosil oči. Prav tako ni primeren za navdušence nad visoko tehnološkimi zvermi tipa Galaxy S II ali Nexus S, saj je primerjava takšna, kot da bi fičku ob bok postavili bentleya. Priporočili bi ga vsem, ki ob nakupu mobilnika iščejo predvsem osnovne funkcije (klicanje, pošiljanje SMS sporočil, budilko in koledar) in jim elektronske naprave rade padajo iz rok. Najbolj pa bo prišel prav tistim, ki zaradi narave svojega dela ali aktivnosti potrebujejo vzdržljiv telefon, na katerem tipka 4 ne umre takoj, ko na tipkovnico pade kaplja dežja in zaslon ne razpoka že, če ga samo grdo pogledaš, kot se to rado dogaja pri precej dražjih mobilnikih.

Končna ocena: 7 Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 - Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Karakteristike:

Ne spreglejte