Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2007,
16.44

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 16.44

8 let, 1 mesec

Volkswagen cross touran 1,4 TSI DSG

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Seveda se ne bomo poglabljali v terenske zmogljivosti, cross touran je kljub vsemu samo touran, ne glede na tisti dodatni centimeter oddaljenosti od tal.

Volkswagna tourana smo dobro ocenjevali. To je prostoren in praktičen enoprostorec z veliko odlagališči, dobrimi voznimi lastnostmi in veliko mero udobja. Pa cross touran? Ta na spisek vrlin dodaja še vožnjo po makadamih in nastopaški izgled.

Zunanjost, notranjost

Mimogrede: barva na sliki ni oranžna, kot se je vsem nam v uredništvu zdelo. Je kamnito rdeča, tako pravijo pri Volkswagnu. Sicer pa pozdravljamo šminko tegale tourana. Tako ali tako se nam zdi, da je razmeroma dolgočasnega tourana že z majhnimi popravki enostavno spremeniti v na pogled mikavno vozilo. No, za tem cross touranom pa so se sploh vsi obračali, izgled res vleče! Kromirana maska, bočne plastične obrobe ... Špica. Glede prostornosti in praktičnosti nimamo kaj dodati k prejšnjim testom. Vse je tako kot že poznamo, torej vse je dobro.

Vozne lastnosti

Seveda se ne bomo poglabljali v terenske zmogljivosti, cross touran je kljub vsemu samo touran, ne glede na tisti dodatni centimeter oddaljenosti od tal. Pa vendar sem se s tem touranom pripeljal na vrh hriba, kamor grem z vsakim terencem. Prednji kolesi sta sicer nekajkrat razmišljali o "umiku", a vdali se nista. A bognedaj, da bi se ustavil - cross touran ne bi speljal v tisti klanec, pa čeprav je bila podlaga suha (če bi bila blatna ali zasnežena, se tako ali tako na hrib ne bi podal). Pač nima štirikolesnega pogona! Pograjali pa bi zares nizko mero udobja, ki ga nudi vzmetenje. Ta različica je res občutno manj udobna kot običajen potniški touran.

Zmogljivosti, poraba

Ko sem preizkusil golfa GT, sem imel usta do ušes. To je to, tako se mora avto peljati, motor mora na tak način "služiti" vozniku. No, pri 140-konjskem TSI touranu je bilo navdušenja nekaj manj, seveda zgolj z vidika pospeška. Avto namreč še vedno zvezno pospešuje od nizkih do visokih vrtljajev, kar pomeni, da ima za pospeševenje kar nekje okoli pet tisoč vrtljajev. Svoje doda še menjalnik DSG (obvezno izbrati obvolanska prestavna stikala!), ki s pomočjo dveh sklopk prestavi tako, da potniki ne čutijo ničesar. Tako lahko voznik na cestninski postaji pritisne stopalko na plin in "brez motenj" pospešuje do kolikor avtocesta dovoljuje. No, vse to je teorija, v praksi je tokrat kombinacija manj navdušila. DSG se je kar nenormalno velikokrat zmotil glede prestave in TSI tudi nekajkrat prav čudno cuknil. Seveda bi se s tem dalo zlahka shajati, a spomnimo se tourana s 170-konjskim TDI-jem z DSG-jem. Tista kombinacija nas je bolj navdušila. Tudi glede porabe, razlike je za tri litre.

Cena, tekmeci

Torej, cross da ali ne? Ja, a s pogojem, da vam je avto dovolj udoben. Sicer ... Kaj pa vem, če bi res svetoval običajnega tourana s ta močnim dizlom in avtomatikom. Namreč, če hočete, da bo izgledal vsaj tako šminkersko kot cross, morate izbrati highline, pa še nekaj dodatkov spada zraven ... To pomeni, da cross tourana cenovno presežete za okoli pet tisoč evrov. Kakorkoli že: na trgu sorodnih enoprostorcev ni veliko. Direkten tekmec je kvečjemu scenic conquest, ki je ravno tako terensko našminkan običajen enoprostorec. Če se bosta ta dva primerka prijela, lahko seveda pričakujemo poplavo teh izdelkov. Če pa velik prtljažnik ni ravno zahteva, je tekmec lahko tudi cross golf, prava pika na i pa bo tiguan. Nudi terenske zmogljivosti (tudi snežne), je bolj udoben kot tokratni touran, bolj športen, je ravno tolikšen nastopač, a nudi manj prostora.

Ne spreglejte