Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2007,
14.53

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 14.53

8 let, 1 mesec

Citroen C6 2,2 HDi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bistvo C6 je v nudenju vrhunskega udobja na foteljastih sedežih.

Pozabil sem že, ali je bilo na predstavitvi jumperja, jumpyja ali na C-osmici, a na eni od Citroenovih tiskovk so povedali zgodbo o nekem kupcu, ki je dobro vedel, da lahko enak avtomobil kupi tudi pri Peugeotu ali Fiatu. A želel je citroena, ker je menda bolj mehek. No, takšen sloves si je Citroen pridobil pred desetletji, ko je nadvse uspešno prodajal žabo z imenom DS. No, in tokratno vozilo je na nek način reinkarnacija slavnega citroena … Gospodje in gospe, pred nami je model C6.

Zunanjost, notranjost

Zadnjič sem skozi okno naše pisarne zagledal C6 v bež rumeni barvi in me je prav fasciniral. Tudi tale srebrni C6 je po našem mnenju bolj eleganten kot tisti črni, ki smo ga preizkusili pozimi. Menimo pa tudi, da bi si C6 vsekakor zaslužil bolj prestižno notranjost kot jo je imel tokratni testni primerek. S tem imamo v mislih usnje na sedežih, električno nastavljiva fotelja zadaj bi morala biti serijska oprema, ravno tako les, sončna streha in še kaj. C6 je pač avto, katerega glavna naloga je razvajanje potnikov.

Vozne lastnosti

Bistvo C6 je torej v nudenju vrhunskega udobja na foteljastih sedežih, v tihi kabini, tudi pri visokih hitrosti, recimo pri avtocestni vožnji. Kaj torej dela tipka sport tam pri menjalniku, nam res ni jasno. Prvič zato, ker kakih posebno športnih voznih lastnosti ne ponudi, drugič pa zato, ker divja športna vožnja temu avtomobilu res ne paše.

Zmogljivosti, poraba

Pozimi smo preizkusili različico z 2,7-litrskim dizlom, tokratni primerek pa poganja pol deci manjši dizelski motor. Konjev je približno 30 manj, a vrlina tega motorja je v dveh turbo polnilnikih. Prvi skrbi za nizke, drugi pa za visoke vrtljaje. V praksi to pomeni, da ta motor vleče že pri 1000 vrtljajih na minuto, pri 1500 vrtljajih, torej tam, kjer se drugi dizli šele zbujajo, pa ta HDi deluje že na polno. In vleče konstantno, vse do rdečega polja. Pospeševanje sicer ni tako silovito kot pri manj prestižnem C5 z enakim motorjem, a kakega pomanjkanja ni čutiti. Razočaral pa nas je s porabo: poraba je za skoraj dva litra višja kot pri C5 z enakim motorjem, tokratni C6 je pravzaprav porabil enako kot C5 z večjim dizlom, pa nas je ob tem razvajal z avtomatskim menjalnikom (ki po našem mnenju resnično sodi v avto takega kova).

Cena, tekmeci

C6 je Citroenova butična ponudba, to nikakor ni množičen avtomobil, Citroen si ne obeta, da bi bilo "cešestk" na naših cestah toliko kot BMW-jevih petic, Mercedesovih E-jev ali Audijevih šestic. Niti toliko ne kot Volvovih sedemdesetk, tudi manj kot Renaultovih vel satisov. S temi majhnimi prodajnimi številkami v mislih se je tudi odločil za tako ekstravagantno obliko, zdaj ta oblika na vsakem vogalu sproža vzdihovanje.

Ne spreglejte