Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 3. 2008,
14.10

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 21. 3. 2008, 14.10

8 let, 1 mesec

Zoženje ceste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odsek, kjer se cestišče zoži, vedno predstavlja določeno nevarnost za voznike, zato mora biti področje zožitve primerno označeno. S trikotnim znakom za nevarnost ali s pravokotno obvestilno tablo.

Na cesti nas lahko čaka zoženje, kakršno obstaja že od nekdaj ali pa se to zgodi zaradi nekega dogodka (na primer zaradi poškodbe cestne površine, zaradi cestnega udora, padajočega kamenja ali kakšne druge ovire). V primeru stalne zožitve smo vozniki o tem na ustrezen način seznanjeni, vsaj moralo bi biti tako … pa ni!

Zoženje je, znaka pa ni

Na fotografiji se malo bolj podrobno vidi, da na mestu zoženja tudi trava več ne raste.. Vozniki, ki prepozno dojamejo, za kaj gre, trčijo še v prometni znak, le-tega pa vzdrževalci cest redno nadomeščajo s svežimi primerki. Očitno jim je lažje zamenjevati sesute prometne zanke, kot pa ustrezno označiti nevarnost, ki jo predstavlja občutna zožitev cestišča.

Ali sploh obstaja nasvet?

Potem ko na neoznačenem zoženju zapeljemo s ceste in pri tem kaj poškodujemo, bi se morda našel odvetnik, ki bi razplet dogodka skušal obrniti v oškodovančev prid. Bolj verjetno pa bi kot nasvet obveljale navedbe iz Zakona o varnosti cestnega prometa: Voznik sme voziti s takšno hitrostjo, da vozilo ves čas obvladuje in da ga lahko ustavi pred oviro, ki jo glede na okoliščine lahko pričakuje. Hitrost in način vožnje mora prilagoditi svojim sposobnostim, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora v njem ali na njem.

Znak za zoženje je, zoženja pa ni

Povsem drugačno zagnanost kažejo postavljalci znakov na Zaloški cesti pred nadvozom čez avtocesto. Gre za zavajanje voznikov, na katerega smo že opozorili, vendar ni pomagalo. Namesto modre table za razvrščanje vozil so namestili tablo za zožanje ceste. Znova navajamo, zakaj je ta prometna signalizacija nevarna: voznik z Dolenjske namerava zaviti desno na avtocesto proti Novemu mestu. Ker vidi znak za zoženje, se pomakne na levi prometni pas. Nato ugotovi svojo zablodo in se hitro vrne na pas, kjer se je dotlej vozil. Ta povsem nepotreben manever (dvakratno menjavanje pasov) se zgodi na razdalji manj kot sto metrov. Pri tem se dogaja, da se voznik pred vračanjem na desni pas ne prepriča, če to lahko stori varno in tako lahko pride do trčenja z vozilom, katerega voznik ni "padel na finto".

Naš predlog: rumeno tablo za zoženje Zaloške ceste naj že enkrat odstranijo in jo prenesejo dva kilometra naprej k silosu (zgornji del članka), kjer resnično manjka!

Ne spreglejte